Vegan plnená paprika v paradajkovej omáčke

18.06.2020

Plnenú papriku som v detstve nikdy nejak neobľubovala. Bolo to pre mňa jedlo čo nijak zvlášť nepotešilo, ale ani naopak neurazilo. Raz som niekde čítala, že človeku sa menia chute približne po 10 rokoch...práve teraz asi prežívam svoju životnú premenu, pretože v poslednom čase dostávam chuť na pre mňa bizarné jedlá. Nie, určite nie som tehotná. :D 

Ingrediencie:

6 bielych paprík

1 balenie marinovaného tofu (Lunter)

150 g ryže

2 menšie cibule

700 ml paradajkového pretlaku

0,5 l vody

400 ml zeleninového vývaru

2 PL kryštálový cukor

2 PL hladkej múky

1 ČL sójovej omáčky

1 ČL sladkej mletej papriky

6 klinčekov

2 bobkové listy

1 ČL soli

čierne korenie

slnečnicový olej

tymián (ľubovoľné)

Postup:

Príprava a plnenie paprík:

1. Nadrobno nakrájanú cibuľu si spražíme na oleji. Pridáme k nej prepláchnutú ryžu a minútku orestujeme. Zalejeme 1,5 x objemom vody, osolíme a varíme prikrytú cca. 15 minút, kým ryža nebude al dente.

2. Medzi tým si pomocou vidličky do väčšej misky namrvíme do tofu. Taktiež si môžeme očistiť papriky. Vrch odkrojíme a vnútro vydlabeme.

3. Uvarenú ryžu zmiešame s namrveným tofu a pridáme 1 ČL sójovej omáčky. Všetko poriadne premiešame.

Paradajková omáčka:

1. Do rozpáleného oleja pridáme 2 PL lyžice hladkej múky. Za stáleho miešania restujeme na miernom ohni cca. 5 minút. Mala by nám vzniknúť redšia kašička. ( Ak sa vám zdá hustá, prilejte olej).

2. Pridáme 1 ČL mletej sladkej papriky ( tymián) a ešte minútku orestujeme.

3. Zápražku zalejeme paradajkovým pretlakom, vodou a vývarom.

4. Pridáme 1 ČL soli, 2 bobkové listy a 2 PL cukru. Do menšej očistenej cibuli napicháme 6 klinčekov a dáme ju tiež variť do omáčky. Omáčku varíme na miernom ohni, mala by nám pomaly a slabo bublať.

5. Keď sa nám omáčka prihreje, pridáme naplnené papriky, ktoré varíme cca. 30 minút. Ak sa vám zvýši plnka, môžete z nej pomocou dlaní vytvarovať menšie guličky, ktoré buď:

-upečiete v rúre

- uvaríte v omáčke spolu s paprikami

6. Bobkové listy a cibuľu s klinčekmi necháme "lúhovať" dovtedy ,kým omáčka po uvarení nevychladne.

7. Pri servírovaní dochutíme nahrubo namletým čiernym korením.

K paprikám a omáčke si môžete ako prílohu pripraviť varené zemiaky premastené rastlinným maslom, alebo knedlík. Recept na knedlík nájdete pri recepte na segedínsky guľáš.

Moje recepty môžete sledovať aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim...

Vynikajúce talianske cestoviny, ktoré pozostávajú zo 4 základných ingrediencií, ktorými sú cestoviny, slanina, vajcia a čierne korenie. Povegánštiť túto živočíšnu bombu bola výzva, ale vôbec to nebolo nemožné. Ak ešte nepoznáte čiernu soľ kala namak, jej vajíčková chuť a vôňa vás ohromí. Zoženiete ju vo všetkých obchodoch zdravej výživy. Nenechajte...

Ja sa na Vianoce teším snáď iba kvôli šalátu a kapustnici. Celý rok ich poctivo nejem, aby som si ich mohla cez sviatky naplno vychutnať. Tieto Vianoce budú moje prvé vegánske a tak som sa tešila obzvlášť. Stihla som už ochutnať šalát do ktorého šla bezvaječná majonéza a vymyslela som teda lepšiu verziu. Namiesto majonézy použite bezvaječnú...