Vegan plnená paprika v paradajkovej omáčke

18.06.2020

Plnenú papriku som v detstve nikdy nejak neobľubovala. Bolo to pre mňa jedlo čo nijak zvlášť nepotešilo, ale ani naopak neurazilo. Raz som niekde čítala, že človeku sa menia chute približne po 10 rokoch...práve teraz asi prežívam svoju životnú premenu, pretože v poslednom čase dostávam chuť na pre mňa bizarné jedlá. Nie, určite nie som tehotná. :D 

Ingrediencie:

6 bielych paprík

1 balenie marinovaného tofu (Lunter)

150 g ryže

2 menšie cibule

700 ml paradajkového pretlaku

0,5 l vody

400 ml zeleninového vývaru

2 PL kryštálový cukor

2 PL hladkej múky

1 ČL sójovej omáčky

1 ČL sladkej mletej papriky

6 klinčekov

2 bobkové listy

1 ČL soli

čierne korenie

slnečnicový olej

tymián (ľubovoľné)

Postup:

Príprava a plnenie paprík:

Nadrobno nakrájanú cibuľu si spražíme na oleji. Pridáme k nej prepláchnutú ryžu a minútku orestujeme. Zalejeme 1,5 x objemom vody, osolíme a varíme prikrytú cca. 15 minút, kým ryža nezmäkne. 

Medzi tým si pomocou vidličky namrvíme tofu, ktoré neskôr zmiešame spolu s uvarenou ryžou. Taktiež si môžeme očistiť papriky. Vrch odkrojíme a vnútro vydlabeme.

Keď je ryža uvarená, zmiešame ju s namrveným tofu a pridáme 1 ČL sójovej omáčky. Všetko poriadne premiešame.

Paradajková omáčka:

Do rozpáleného oleja pridáme 2 PL lyžice hladkej múky. Za stáleho miešania restujeme na miernom ohni cca. 5 minút. Mala by nám vzniknúť redšia kašička. ( Ak sa vám zdá hustá, prilejte olej).

Pridáme 1 ČL mletej sladkej papriky a ešte minútku orestujeme. 

Zápražku zalejeme paradajkovým pretlakom, vodou a vývarom. 

Pridáme 1 ČL soli, 2 bobkové listy a 2 PL cukru. Do menšej očistenej cibuli napicháme 6 klinčekov a dáme ju tiež variť do omáčky. Omáčku varíme na miernom ohni, mala by nám pomaly a slabo bublať.

Keď sa nám omáčka prihreje, pridáme papriky, ktoré varíme cca. 30 minút.  Ak sa vám zvýši plnka, môžete z nej pomocou dlaní vytvarovať menšie guličky, ktoré buď:

 1, upečiete v rúre

3, uvaríte v omáčke spolu s paprikami

Ja to robievam tým druhým spôsobom. Väčšinou sa mi guličky rozvaria, ale takto mi to chutí najviac, keď nachádzam kúsky v omáčke, mňam. :)

S bobkovými listami a cibuľou s klinčekmi to robievam tak, že ich nechávam "lúhovať" dovtedy ,kým omáčka po uvarení nevychladne a neputuje do chladničky.

Keď máme papriku na tanieri, dochutíme nahrubo namletým čiernym korením a vetvičkou tymiánu. 

K paprikám a omáčke si môžete ako prílohu pripraviť varené zemiaky premastené rastlinným maslom, alebo knedlík. Recept na knedlík nájdete v recepte na segedínsky guľáš. 

Moje recepty môžete sledovať aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Ratatouille

20.06.2020

Videli ste všetci rozprávku Ratatouille od Pixaru? Ten sympoš potkan čo všetko uvarí podľa čuchu. :D Moja srdcovka. Odtiaľ vlastne poznám tento recept. Existujú tri dominantné metódy prípravy ratatouille. V prvej metóde sa ingrediencie zmiešajú dohromady a upečú. Podľa druhej metódy sa časť zeleniny nakrája na kocky a rôzne navrství. Z druhej časti...

Plnenú papriku som v detstve nikdy nejak neobľubovala. Bolo to pre mňa jedlo čo nijak zvlášť nepotešilo, ale ani naopak neurazilo. Raz som niekde čítala, že človeku sa menia chute približne po 10 rokoch...práve teraz asi prežívam svoju životnú premenu, pretože v poslednom čase dostávam chuť na pre mňa bizarné jedlá. Nie, určite nie som tehotná. :D ...

Ak sa doma tiež staráte o vlastný kvások a pečiete si domáci chlebík, vyskúšajte si z neho spraviť aj pizzu. Fotenie pizze je bola pre mňa veľká výzva, pretože tie vône vo mne vyvolávajú okamžitý hlad. :)