Lúsková na kyslo

26.08.2020

Ešte inak povedané "Polievka zo zelených fazuľových strukov". Samozrejme ďalšia zo série polievok na kyslo. Úplne som ich ich zamilovala. Sú podľa mňa ideálne na leto. Rada ich jedávam izbovej teploty, alebo dokonca studené. Sú rýchle, ľahké a osviežujúce.

Ingrediencie:

330 g zelených fazuľových strukov (mrazené)

1, 5 l vody

3-4 zemiaky

1 žltá cibuľa

50- 100 ml sójovej smotany na varenie

1 PL octu / citrónovej šťavy

1 ČL rastlinného masla

1/2 ČL sušeného kôpru

1/3 ČL čierneho mletého korenia

1/3 ČL mletej rasce

1/4 ČL sladkej mletej papriky

1 bobkový list

štipka sušeného majoránu

1- 2 ČL soli

slnečnicový olej

Postup:

1. Na rozohriatom oleji spražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Pridáme 1 ČL rastlinného masla, 1/4 ČL sladkej mletej papriky, 1/3 ČL mletej rasce a minútku opražíme.

2. K základu pridáme fazuľové struky spolu s na kocky nakrájanými zemiakmi a za občasného miešania chvíľu opražíme.

3. Zalejeme vodou, osolíme, prihodíme bokový list a privedieme k varu. Varíme na miernom ohni dokiaľ nám zemiaky a struky nezmäknú.

4. Pred koncom zahustíme sójovou smotanou, pridáme kôpor a čierne korenie.

5. Do misky si odoberieme cca. 1 dcl polievky v ktorej rozmiešame 1 PL octu/ alebo použite citrónovú šťavu/ šťavu zo zaváraných uhoriek a obsah misky vlejeme naspäť do hrnca. 

5. Na záver pridáme štipku majoránu, po prípade dochutíme soľou. 

Vždy keď polievku dovarím, nechávam ju ešte "dôjsť" na rozohriatej elektrickej platničke. Chute sa stihnú akurát prepojiť a doladiť. Ak takú možnosť nemáte- na posledných 5 minút stíšte polievku na minimum a nechajte ju dôjsť. :) Najlepšia je samozrejme, keď vychladne, alebo až na druhý deň. :)

TIP:

Sójovú smotanu značky Kaufland som si zamilovala pre jej skvelú cenu a chuť. 200 ml tejto smotany stojí okolo 0,80- 0,90 centov. Na zahustenie plného hrnca polievky vám bude stačiť štvrtina tohto balenia. Je veľmi hustá a krémová, preto jej stačí použiť málo. Rozdiel v chuti pri varení oproti "klasickej" absolútne nespoznáte. Po otvorení ju môžete skladovať v chladničke a zúžitkovať aj do 2-3 receptov. Je to win- win situácia ako pre kuchárov a jedačov, tak aj pre zvieratká . :) Odporúčam všetkými 10!

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Som veľkým milovníkom polievok, či už krémových alebo nie. V tomto jesennom upršanom období obzvlášť. Mrkva je surovina, ktorú nájdeme v každej domácnosti. Najčastejšie ju používame ako súčasť vývaru, alebo omáčky. Prečo jej ale občas nevenovať viacej pozornosti? Tento recept je príkladom toho, ako z obyčajnej mrkvy pripraviť neobyčajnú krémovú...

Ešte inak povedané "Polievka zo zelených fazuľových strukov". Samozrejme ďalšia zo série polievok na kyslo. Úplne som ich ich zamilovala. Sú podľa mňa ideálne na leto. Rada ich jedávam izbovej teploty, alebo dokonca studené. Sú rýchle, ľahké a osviežujúce.

Po veľmi dlhom čase sa mi podarilo zohnať červenú fazuľu, takže som sa mohla pustiť do varenia mojej naj polievky. Ja viem, že to píšem pri každej jednej, no nemôžem si pomôcť. Som polievková milovníčka číslo jedna. Najradšej mám polievky na kyslo a taktiež krémové. Nech sa páči- fazuľová na kyslo po mojom. :)