Prívarok zo žltého hrachu so šošovicovými fašírkami

16.03.2021

Ingrediencie:

Prívarok

350 g žltého hrachu

120 g mrkvy

500 - 700 ml vody / zeleninového vývaru

1 balenie marinovaného tempehu

1 menšia cibuľa

2 ks bobkový list

1/2 ČL sušeného cesnaku

1/2 ČL mletej rasce

1/4 ČL čierneho mletého korenia

soľ podľa chuti

rastlinný olej

Šošovicové fašírky

100 g hnedej šošovice

80 g mrkvy

menšia cibuľka

50 g ovsených vločiek

2 strúčiky cesnaku

1 ČL soli

1 ČL drveného majoránu

1/2 ČL sladkej mletej papriky

1/2 ČL mletej rasce


Postup:

Prívarok:

1. Žltý hrach necháme predmočiť aspoň cez noc pred varením.

2. Nakrájame tempeh na cca. 1 cm kocky a mrkvu na malé kúsky (budeme ju mixovať spolu s hrachom).

3. V hrnci na troške oleja opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Pred koncom pridáme cca. polovicu nakrájaného tempehu a opečieme do zlatista.

4. Pridáme mletú rascu, sušený (alebo čerstvý) cesnak a minútku opražíme.

5. Pridáme predmočený žltý hrach, nakrájanú mrkvu, bobkové listy. Všetko zalejeme 500 ml vody a posolíme. Varíme cca. 30 minút kým hrach úplne nezmäkne.

6. Keď je hrach mäkký, celý obsah hrnca vymixujeme pomocou tyčového mixéra do hladka )nezabudnite vybrať bobkové listy) Prívarok dochutíme soľou a čiernym korením.

8. Na kvapke rastlinného oleja opražíme zvyšný tempeh do zlatista (môžete ho pokvapkať troškou sójovej omáčky).

Šošovicové fašírky:

1. V jemne osolenej vode uvaríme premytú šošovicu.

2. K uvarenej šošovici (vodu scedíme) pridáme na jemno nastrúhanú mrkvu, na drobno nakrájanú cibuľku a všetky ostatné ingrediencie.

3. Všetko vymixujeme do hladka (nemusíte úplne) a z vzniknutej hmoty vypracujeme malé fašírky.

4. Opečieme na panvici z oboch strán na kvapke rastlinného oleja, alebo aj bez.


Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.

Pečená hliva

05.01.2022

1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)

Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...