Prívarok zo žltého hrachu so šošovicovými fašírkami

16.03.2021

Ingrediencie:

Prívarok

350 g žltého hrachu

120 g mrkvy

500 - 700 ml vody / zeleninového vývaru

1 balenie marinovaného tempehu

1 menšia cibuľa

2 ks bobkový list

1/2 ČL sušeného cesnaku

1/2 ČL mletej rasce

1/4 ČL čierneho mletého korenia

soľ podľa chuti

rastlinný olej

Šošovicové fašírky

100 g hnedej šošovice

80 g mrkvy

menšia cibuľka

50 g ovsených vločiek

2 strúčiky cesnaku

1 ČL soli

1 ČL drveného majoránu

1/2 ČL sladkej mletej papriky

1/2 ČL mletej rasce


Postup:

Prívarok:

1. Žltý hrach necháme predmočiť aspoň cez noc pred varením.

2. Nakrájame tempeh na cca. 1 cm kocky a mrkvu na malé kúsky (budeme ju mixovať spolu s hrachom).

3. V hrnci na troške oleja opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Pred koncom pridáme cca. polovicu nakrájaného tempehu a opečieme do zlatista.

4. Pridáme mletú rascu, sušený (alebo čerstvý) cesnak a minútku opražíme.

5. Pridáme predmočený žltý hrach, nakrájanú mrkvu, bobkové listy. Všetko zalejeme 500 ml vody a posolíme. Varíme cca. 30 minút kým hrach úplne nezmäkne.

6. Keď je hrach mäkký, celý obsah hrnca vymixujeme pomocou tyčového mixéra do hladka )nezabudnite vybrať bobkové listy) Prívarok dochutíme soľou a čiernym korením.

8. Na kvapke rastlinného oleja opražíme zvyšný tempeh do zlatista (môžete ho pokvapkať troškou sójovej omáčky).

Šošovicové fašírky:

1. V jemne osolenej vode uvaríme premytú šošovicu.

2. K uvarenej šošovici (vodu scedíme) pridáme na jemno nastrúhanú mrkvu, na drobno nakrájanú cibuľku a všetky ostatné ingrediencie.

3. Všetko vymixujeme do hladka (nemusíte úplne) a z vzniknutej hmoty vypracujeme malé fašírky.

4. Opečieme na panvici z oboch strán na kvapke rastlinného oleja, alebo aj bez.


Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.

"Tajný" rodinný recept od môjho ocka. Paradox je, že na veľkú noc plnku nikdy nepripravujeme, ale robievame ju hocikedy počas roka. Hodia sa k nej zemiaky či varená brokolica. Jej chuť je pre mňa nenahraditeľná a čo sa týka korenín a spôsobu prípravy, môj ocko tento recept rokmi dotiahol na level master. Ja som samozrejme pripravila verziu...