Pudingový pletenec

30.12.2021

Recept z detstva, ktorý som vytiahla z mamkinho kuchárskeho zošita. Najradšej som pletenec jedávala za tepla a brávala ho so sebou na klzisko. V recepte som použila čokoládový / kakaový puding, no môžete ho vymeniť za akýkoľvek príchuť. Chystám sa určite vyskúšať pistáciovú variantu. Recept na kysnuté cesto je univerzálne a dá sa použiť aj pri iných koláčoch.

Ingrediencie:

Kysnuté cesto:

500 g hladkej múky

300 ml vlažného sójového mlieka

100 ml oleja

20 g čerstvého droždia

1 PL kryštálového cukru

1/2 ČL soli

Pudingová náplň:

500 ml sójového mlieka

200 g rastlinného masla / tuku

2 čokoládové / kakaové pudingy

5 PL kryštálového cukru

2 PL kakaa

Postup:

1. Rozkvas: Rozdrobíme droždie, pridáme 300 ml vlažného sójového mlieka, 20 g hladkej múky a 1 PL cukru. Necháme odstáť 20 minút, kým nadobudne hustejšiu konzistenciu.

2. Vo väčšej mise zmiešame zvyšných 480 g hladkej múky so soľou. Primiešame rozkvas, olej a vypracujeme nelepivé cesto. Bochník cesta vložíme do misy vysypanej múkou, prikryjeme utierkou / fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste 1 hodinu 30 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.

3. Pudingový prášok a cukor rozmiešame v 300 ml sójového mlieka. Zvyšných 200 ml mlieka zohrejeme a rozpustíme v ňom tuk. Do hrnca s horúcim mliekom primiešame to v ktorom sme rozmiešali puding s cukrom. Varíme kým puding nezhuste.

4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca / obdlžníka (odporúčam robiť to rovno na podložke, kvôli lepšiemu prekladaniu na plech). Celý povrch potrieme pudigom a cesto po dĺžke zrolujeme do rolády.

5. Roládu prekrojíme po dĺžke na polovicu a zapletieme pomocou prekladania jednej polovice cesta cez druhú. Obe konce cesta poriadne spojíme. Opatrne preložíme na pekáč vystlaný pečiacim papierom. Pletenec uložíme do tvaru písmena U.

6. Pečieme pri 180 °C cca. 40 minút do zlatista.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Recept z detstva, ktorý som vytiahla z mamkinho kuchárskeho zošita. Najradšej som pletenec jedávala za tepla a brávala ho so sebou na klzisko. V recepte som použila čokoládový / kakaový puding, no môžete ho vymeniť za akýkoľvek príchuť. Chystám sa určite vyskúšať pistáciovú variantu. Recept na kysnuté cesto je univerzálne a dá sa použiť aj pri...

Perník

28.11.2021

Perník je jeden z tých koláčov, ktoré pečiem iba v zime, v čase okolo Vianoc. Tak nejak automaticky. Vôňa perníkového korenia, škorice, roztopenej čokolády - to sú tie pravé zimné vône kuchyne. :)

Zbytočne vám ho budem opisovať. Ten si jednoducho musíte upiecť a ochutnať. My ho máme doma tento mesiac už po 3. krát. Veľmi som chcela napodobniť ten, ktorý kedysi predávali balený v Lidli a pamätám si ho ešte ako malá slečna. Dosť sa mi to podľa mňa podarilo.