Rafaelo guličky

23.10.2020

Dezerty vôbec neobľubujem. Ak som však na nejaký sviatok dostala rafaelo, tak to bol fakt sviatok. Ak neviete čím potešiť niekoho blízkeho, alebo s čím originálnym sa ukázať na oslave vyskúšajte pripraviť dezert vlastnoručne! Myslím, že je to gesto ktoré ocení každý. Rafaelo vložíte do nejakej peknej krabičky, previažete mašľou a milé prekvapenie je hotové. A ujde sa ešte aj vám, pretože dávka je určená pre milovníkov haha.

Ingrediencie:

150 g kešu orechov

1/2 plechovky kokosového mlieka/ krému

5-7 PL javorového/ agáve sirupu

17 PL sušeného strúhaného kokosu

50 g olúpaných mandlí

pol deci vody

Postup:

1. V mixéri vymixujeme kešu orechy do hladka ( cca. 5 minút). Prilejeme aj trošku vody. Ak nemáte výkonný mixér odporúčam si kešu aspoň na 2 hodiny predmočiť do vody a počas mixovania robiť prestávky. Malo by nám vzniknúť maslo, nemusí byť však úplne hladké.

2. K " maslu" pridáme kokosové mlieko z plechovky a opäť poriadne premixujeme. Ja som použila plechovkové kokosové mlieko značky Kaufland (zelená plechovka- creamy). 

3. Na záver mixovania pridáme javorový alebo agáve sirup na osladenie. Prilievajte podľa požadovanej sladkosti. 

4. Na záver pridáme sušený strúhaný kokos a poriadne premiešame. Hmotu necháme na pár hodín stuhnúť v chladničke- budú sa nám z nej potom lepšie tvarovať guľky.

5. Ak nemáte kúpené lúpané mandle, môžte si ich za ten čas olúpať. Mandle zalejeme vriacou vodou a následne opláchneme v studenej. Po tomto kúpeli by sa mali zo šupky jednoducho vyvliecť.

6. Ak máme hmotu stuhnutú, vytvarujeme si z pomocou dlane malé guličky. Do stredu každej guličky vtlačíme olúpanú mandľu a obalíme ju v kokose.

7. Rafaelo skladujeme v chladničke. 

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Tento recept som pripravovala vyslovene pre Vás a "čoko-milovíkov" v mojom okolí, keďže ja osobne nie som veľký fanúšik čokoládových dezertov. Nesmrteľná kombinácia čokolády a banánov si ale získala aj moje chuťové poháriky. Korpus je pripravený na štýl brownies. Čokoládová pena neobsahuje žiadne špeciálne ingrediencie ani zbytočne pridaný cukor,...

V poslednej dobe ma posadlo do každého cesta na koláč pridávať mak. Okrem toho, že ho milujem je mak aj výborným zdrojom vápnika. Živočíšne mlieko predbieha 12- násobne a o jeho vstrebateľnosť do tela sa báť taktiež nemusíte. K tomuto cestu sa namiesto marhúľ skvelo hodia aj čerešne alebo višne.

Sirup mám rada tak akurát kyslý, akurát sladký. Všetko samozrejme závisí od ríbezlí, preto treba vždy všetko ochutnávať. :) Sirup skladujem v chladničke a je určený na rýchlu konzumáciu. V chladničke vydrží tak 1 - 2 týždne. Z 2 kg ríbezlí sa mi podarilo navariť 3 litre sirupu.