Ratatouille

20.06.2020

Videli ste všetci rozprávku Ratatouille od Pixaru? Ten sympoš potkan čo všetko uvarí podľa čuchu. :D Moja srdcovka. Odtiaľ vlastne poznám tento recept. Existujú tri dominantné metódy prípravy ratatouille. V prvej metóde sa ingrediencie zmiešajú dohromady a upečú. Podľa druhej metódy sa časť zeleniny nakrája na kocky a rôzne navrství. Z druhej časti zeleniny sa pripraví omáčka a pokrm sa potom upečie s ňou. Tretí spôsob je zeleninu nakrájať na kolieska a vrstvene ukladať do pekáča a zapiecť. Táto varianta sa nazýva confit byaldi. Autorom je francúzsky kuchár Michel Guérard.

Čas prípravy: 1 hodina

Čas pečenia: 1 hodina

Ingrediencie:

1 baklažán

2 stredne veľké cukety

3 veľké paradajky

3 cibule

400 ml omáčky arabiata (Lidl, Kaufland)

3 strúčiky cesnaku

1/2 ČL sušeného oregána

čerstvý tymián

olivový olej

okrúhla forma na pečenie (/ 25 cm)

Ratatouille by malo obsahovať aj papriku. Keďže mne konzumácia papriky nerobí najlepšie, tak som ju v recepte vynechala. Vyčistenú papriku by ste mali dať piecť do rúry a následne ju použiť do omáčky.


Postup:

Omáčka:

Začneme prípravou omáčky. Cibuľu si v mixéri rozmixujeme na "kašu". Na rozohriatom oleji ju opražíme do zlatista. 

Pred koncom praženia pridáme prelisované strúčiky cesnaku, 1/2 ČL oregána a pár nasekaných vetvičiek tymiánu.

Po minúte praženia prilejeme omáčku arabiata, poriadne premiešame a odstavíme zo sporáku.

Ak ste sa rozhodli zakomponovať do omáčky aj papriky, tak ich upečené nakrájajte na menšie kúsky a zmixujte s omáčkou.

Zelenina:

Zeleninu krájame na tenké kolieska. Je dobré, ak máte jednotlivú zeleninu veľkostne približnú. Baklažán si prerežte na polovicu a nakrájajte na polmesiačiky, ktoré ešte cez stred prekrojíte na menší rozmer.

Pečenie:

Na spodok zapekacej misy/ pekáča vylejeme omáčku (zeleninu budeme ukladať na vrch).

Najlepšie si je zo zeleniny robiť "komíny" a následne vkladať do pekáča. Zeleninu striedame napr. baklažán- cuketa- paradajka- cibuľa.

Keď máme zeleninu poukladanú, polejeme ju olivovým olejom a poukladáme na vrch vetvičky čerstvého tymiánu. 

Pekáč prikryjeme pokrievkou (najlepšie aby mala v strede malú dierku- ja som odšrubovala úchytku zo sklenenej pokrievky).

Pečieme pri 180 °C cca. 1 hodinu. Na záver ratatouille odkryjeme, rúru prihrejeme na 200°C a cca. 10 minút necháme pripiecť.

Na tanieri môžete dochutiť čiernym korením a soľou.

Moje recepty môžete sledovať aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.

"Tajný" rodinný recept od môjho ocka. Paradox je, že na veľkú noc plnku nikdy nepripravujeme, ale robievame ju hocikedy počas roka. Hodia sa k nej zemiaky či varená brokolica. Jej chuť je pre mňa nenahraditeľná a čo sa týka korenín a spôsobu prípravy, môj ocko tento recept rokmi dotiahol na level master. Ja som samozrejme pripravila verziu...