Ratatouille

20.06.2020

Videli ste všetci rozprávku Ratatouille od Pixaru? Ten sympoš potkan čo všetko uvarí podľa čuchu. :D Moja srdcovka. Odtiaľ vlastne poznám tento recept. Existujú tri dominantné metódy prípravy ratatouille. V prvej metóde sa ingrediencie zmiešajú dohromady a upečú. Podľa druhej metódy sa časť zeleniny nakrája na kocky a rôzne navrství. Z druhej časti zeleniny sa pripraví omáčka a pokrm sa potom upečie s ňou. Tretí spôsob je zeleninu nakrájať na kolieska a vrstvene ukladať do pekáča a zapiecť. Táto varianta sa nazýva confit byaldi. Autorom je francúzsky kuchár Michel Guérard.

Čas prípravy: 1 hodina

Čas pečenia: 1 hodina

Ingrediencie:

1 baklažán

2 stredne veľké cukety

3 veľké paradajky

3 cibule

400 ml omáčky arabiata (Lidl, Kaufland)

3 strúčiky cesnaku

1/2 ČL sušeného oregána

čerstvý tymián

olivový olej

okrúhla forma na pečenie (/ 25 cm)

Ratatouille by malo obsahovať aj papriku. Keďže mne konzumácia papriky nerobí najlepšie, tak som ju v recepte vynechala. Vyčistenú papriku by ste mali dať piecť do rúry a následne ju použiť do omáčky.


Postup:

Omáčka:

Začneme prípravou omáčky. Cibuľu si v mixéri rozmixujeme na "kašu". Na rozohriatom oleji ju opražíme do zlatista. 

Pred koncom praženia pridáme prelisované strúčiky cesnaku, 1/2 ČL oregána a pár nasekaných vetvičiek tymiánu.

Po minúte praženia prilejeme omáčku arabiata, poriadne premiešame a odstavíme zo sporáku.

Ak ste sa rozhodli zakomponovať do omáčky aj papriky, tak ich upečené nakrájajte na menšie kúsky a zmixujte s omáčkou.

Zelenina:

Zeleninu krájame na tenké kolieska. Je dobré, ak máte jednotlivú zeleninu veľkostne približnú. Baklažán si prerežte na polovicu a nakrájajte na polmesiačiky, ktoré ešte cez stred prekrojíte na menší rozmer.

Pečenie:

Na spodok zapekacej misy/ pekáča vylejeme omáčku (zeleninu budeme ukladať na vrch).

Najlepšie si je zo zeleniny robiť "komíny" a následne vkladať do pekáča. Zeleninu striedame napr. baklažán- cuketa- paradajka- cibuľa.

Keď máme zeleninu poukladanú, polejeme ju olivovým olejom a poukladáme na vrch vetvičky čerstvého tymiánu. 

Pekáč prikryjeme pokrievkou (najlepšie aby mala v strede malú dierku- ja som odšrubovala úchytku zo sklenenej pokrievky).

Pečieme pri 180 °C cca. 1 hodinu. Na záver ratatouille odkryjeme, rúru prihrejeme na 200°C a cca. 10 minút necháme pripiecť.

Na tanieri môžete dochutiť čiernym korením a soľou.

Moje recepty môžete sledovať aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.

Pečená hliva

05.01.2022

1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)

Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...