Rožky

27.05.2020

Obyčajné rožky s maslom a pažítkou prekoná málo čo. Tieto si na 100% zamilujete a zjete ich ešte za tepla. Ak aj ty patríš medzi vegánov-nováčikov alebo len uvažuješ, že sa dáš na stravovanie výhradne rastlinnou stravou, určite máš už naštudované jeho základné princípy. Ako však v mnohých iných oblastiach života, aj tu často nie je všetko tak, ako na prvý pohľad vyzerá. Aj tí "skúsenejší" vegáni sa totiž vedia popáliť na mnohých skrytých nástrahách, o ktorých nevedeli, alebo si ich len neuvedomili. Jednou z nástrah sú aj napríklad obyčajné rožky. Vyrábajú sa totiž z múk a zmesí, v ktorých je už pridaný L-cystein, na ktorého výrobu sa používajú zvieracia rohovina, štetiny prasiat, kopytá, koža. Do pečiva sa tiež často pridáva bravčová masť, najmä do tých tukových bielych, ako napríklad rožky či bagety. Tieto zložky nenájdeš pri označení alergénov na cenovkách, je potrebné si preto nájsť zošit so zoznamom pečív a presným zložením, ktorý by mala mať k dispozícii pre zákazníkov každá predajňa.

Recept na tieto výborne rožky mám z knihy Slovegán, no je predsa len trošku pozmenený. :)

https://www.dcerka.sk/pecivo-z-lidla/

8 kusov
8 kusov

Ingrediencie

500 g hladkej pšeničnej múky

250 ml sójového mlieka

20 g čerstvého droždia

40 ml slnečnicového oleja

2-3 ČL soli

1 ČL kryštálového cukru

2 PL octu

2 PL vody

Postup

Do veľkej misy si nadrobíme droždie, ktoré zmiešame s cukrom, 10 g múky a sójovým mliekom izbovej teploty. Všetko poriadne vymiešame a necháme kvások pracovať 20 minút ( ja som na neho zabudla a kvasil sa mi až hodinu, možno preto boli rožky tak výborné).

Následne pridajte soľ, olej a zvyšok múky a vypracujte cesto. Malo by byť hutné a nelepivé. Hotový bochník vložte do pomúčenej misy, prikryte fóliou alebo utierkou a nechajte kysnúť hodinu a pól. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

Po vykysnutí cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí ( ako pizzu). Vznikne vám 8 malých trojuholníkov. Na pomúčenej pracovnej doske si každý trojuholník rozvaľkáme. Snažte sa ich rozvaľkať do tvaru rovnoramenného trojuholníka.

Cesto zrolujeme od spodku k vrcholu. Rožok ešte pár krát prerolujte, aby sa cesto spojilo. Upozorňujem, že sa nebude lepiť, ale nič si z toho nerobte. Rožky sa pri pečení prepoja.

Takto zrolované rožky poukladáme na papier na pečenie. Ukladáme tak, aby bol vrchol trojuholníka na spodku ( aby sa nám rožky pri pečení neroztvorili). Pred tým, než ich dáme piecť, necháme ich 15- 20 minút odpočívať. Rožky by mali ešte mierne podrásť. 

Pred tým, než ich vložíme do rúry, môžeme ich potrieť octom zmiešaným s vodou, po prípade posypať sezamom

Rožky pečieme 15 minút v predhriatej rúre na 200°C. 

Rožky sú rovnako mäkké a výborné aj na druhý deň. Skladujte ich v poriadne zatvorenom bavlnenom alebo ľanovom vrecku. Keď ochutnáte, uvidíte či vám vydržia do zajtra... :)

Dobrú chuť !