Vegan ryžový nákyp

13.01.2022


Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.

Ingrediencie:

500 g guľatozrnnej ryže

500 ml rastlinného mlieka (sójového)

400 ml vody

100 ml aquafaby (nesolený nálev z vareného cíceru / cíceru z konzervy)

150 g rastlinného masla (+ na potretie a na vrch nákypu)

4 - 6 PL práškového cukru

1 vanilkový cukor

4 ks klinček

kôra z jedného citróna

2 ( 500 g ) plechovky zaváraných broskýň (+ čerstvé maliny)

Postup:

1. Opláchneme ryžu a vysypeme do do vriacej osolenej vody. Pridáme klinčeky a za občasného miešania varíme cca. 10 minút.

2. Prípadnu prebytočnú vodu zlejeme, povyberáme klinčeky a ryžu zalejeme horúcim mliekom.

3. Ryžu za stáleho miešania dovaríme do mäkka. Prisypeme cukor, vanilkový cukor, maslo a nastrúhame kôru z citróna. Necháme prechladnúť a za ten čas vyšľaháme aquafabu.

4. Aquafaba: Nálev z cícera s pridanou štipkou soli vyšľaháme "metličkovým" mixérom do hustej peny (ako bielko z vajíčka). Ak varíme cícer sušený, nechaáme aby sa voda pri varení vyparila natoľko aby jej ostalo nad povrchom cíceru cca. 3 cm. Túto vodu zlejeme bokom do misky. Vychladenú môžeme šľahať.

5. Aquafabu jemne primiešame do mierne vychladenej ryže.

6. Spodok pekáča (cca. 35 x 25 cm, alebo aj väčší) potrieme ratslinným maslom.  Vysypeme do neho 1/2 ryže a uhladíme. Na vrch poukladáme broskyne, maliny alebo iné preferované ovocie. Ovocie zakryjeme druhou polovicou ryže a opäť vrch uhladíme.

7. Na záver poukladáme po povrchu tenke plátky masla a dáme piecť do rúry vyhriatej na 150 °C. Pečieme 50 minút, kým sa boky nákypu nezačnú jemne pripekať.

8. Nákyp si pri jedení vylepšíme o ovocnú šťavu a posypeme práškovým cukrom.

Môžete ma sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.

Pečená hliva

05.01.2022

1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)

Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...