Segedínsky guľáš so sójovými kockami

15.09.2021

Segedínsky guľáš- jedlo pôvodom z Maďarska. Jeho základ tvorí kyslá kapusta a v tejto vegánskej verzii to sú sójové kocky. Myslím, že toto je jeden z receptov, kde sa dá mäso nahradiť úplne jednoducho. K segedínu sa ako príloha najlepšie hodí parená knedľa. Ak sa vám ju nechce za každým pripravovať doma (ako mne) v Kauflande nájdete kváskovú knedľu, ktorá neobsahuje žiadne živočíšne zložky. Majú ju dokonca aj v bylinkovej variante.

Počet: 4 - 6 porcií         Čas prípravy: 1 hodina

Ingrediencie

Kapusta:

1 liter zeleninového vývaru ( alebo môžete použiť bujón)

700 g kapusty

200 ml sójovej smotany (Kaufland- take it veggie)

2 červené cibule

 2 PL hladkej múky

2 ČL sladkej mletej papriky

2 ks bobkový list

1 ČL pikantnej mletej papriky

1 ČL mletej rasce

mleté čierne korenie

rastlinný olej


Sójové kocky:

180 g sójových kociek

1 liter zeleninového vývaru

Postup:

1. Začneme prípravou sójových kociek. Zohrejeme zeleninový vývar (môžete použiť bujón) a vložíme do neho sójové kocky. Varíme približne 10 minút. Keď sú kocky mäkké, vývar zlejeme a kocky necháme odkvapkať v sitku (môžete z nich pomocou utierky vyžmýkať prebytočnú vodu).

2. Vo väčšom hrnci zohrejeme olej a prihodíme k nemu na drobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa opražená pridáme 2 ČL sladkej mletej papriky, 1 ČL pikantnej mletej papriky, 1 ČL mletej rasce a minútku opražíme.

3. Koreninovú zmes zalejeme cca. 100 ml pripraveného zeleninového vývaru (môžme nechať chvíľku podusiť). Pridáme uvarené sójové kocky a opäť chvíľu opražíme.

4. Pridáme kyslú kapustu, zvyšný zeleninový vývar a bobkové listy. Všetko poriadne premiešame, znížime teplotu na sporáku a hrniec prikryjeme pokrievkou. Kapustu dusíme približne 20 minút, kým nie je mäkká podľa vašich predstáv.

5. V sójovej smotane rozmiešame 2 PL hladkej múky a prilejeme ku kapuste. Na záver segedín dochutíme mletým čiernym korením, prípadne soľou.

Podávame s knedľou alebo chlebom.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.

Pečená hliva

05.01.2022

1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)

Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...