Plnené šišky

12.11.2020

Toto je jednoznačná špecialitka mojej babky, ale keďže som sa vzdala všetkých živočíšnych produktov, musela som si šišky vypražiť sama. A boli ako babkine. :)

Ingrediencie:

470 g polohrubej múky

190 ml sójového mlieka

90 g kryštáľového cukru

1/2 ČL kypriaceho prášku

90 ml slnečnicového oleja ( do cesta)

42 g droždia 

30 ml fernet / rum

obľúbený lekvár

olej na vyprážanie

práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Do 200ml vlažného mlieka nadrobíme všetko droždie. Pridáme 10 g cukru, 10 g múky a poriadne premiešame. Rozkvas necháme pracovať cca. 10 minút dokým nezhustne.

2. V mise si zmiešame všetky sypké ingrediencie. Múku môžete preosiať cez sitko.

3. Pridáme tekuté ingrediencie a vymiesime cesto.

4. Na pomúčenej pracovnej doske si z cesta vypracujeme bochník, ktorý necháme v pomúčenej a prikrytej miske kynúť 1 hodinu.

5. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 2 časti a z každej vyvaľkáme cesto o hrúbke cca. 1cm.

6. Pomocou pohára alebo šálky vykrojíme kolieska. 

Sú 2 varianty, ako budete šišky plniť.

Prvý variant:  každé druhé koliesko položíte kúsok lekváru a zvyšnými kolieskami ho prikryjete. Šišky po obvode zlepíme dokopy a tým istým pohárom vykrojíme šišky ešte raz a zbavíme sa tak okrajov.

Druhý variant: Postupujeme tak isto ako v prvej variante, ale bez použitia lekváru. Plniť ich budeme až po dopečení pomocou plničky šišiek.

7. Nech sa rozhodnete pre akýkoľvek postup, po vykrojení necháme šišky ešte 15- 20 minút podkysnúť.

8. Olej si odporúčam naliať do hrnca, pretože šišky v ňom pri vyprážaní musia byť ponorené.

9. Keď sa olej rozohreje vložte do neho šišky (koľko sa vám do hrnca vojde) a vyprážajte do zlatohneda z každej strany. Pri otáčaní si pomôžte vidličkami.

Pri plnení šišiek ešte pred pečením je potrebné ich vyprážať pomalšie a dbať na to aby sa prepiekli až k lekváru.

Keď ich idete plniť až po upečení, počkajte kým vychladnú, napichnite ich z boku a pomocou plničky vtisnite požadované množstvo lekváru.

Vychladené ich môžete posypať práškovým cukrom, obaliť v škoricovom cukri, dochutiť vegánskou kokosovou smotanou a obľúbeným lekvárom. Je to na vás. :)

Dobrú chuť!

Tip:

Ak by ste sa chceli zbaviť nežiadúcej mastnoty a oleja zo šišiek, poukladajte ich na pečiaci papier ( na plech) a pečte v rúre pri 160° C pár minút. 

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Musím sa priznať, že kakaovníky mám možno ešte radšej, ako škoricovníky. Postup a príprava sa okrem náplne veľmi nelíšia. Škoricovníky mám radšej, ako "jednohubky" a kakovníky zas rolujem a krájam vo forme väčších "lúpačok". Je to ale v podstate jedno, aký spôsob si zvolíte. Komu je ako po chuti. :)

Poznáte niekoho, kto by ich nemiloval? Ak áno, tak mu upečte tieto a možno prehodnotí svoje chute. :) Receptík vo vegánskej verzii po ktorom budete mať škoricu až za ušami.

Pizza slimáky

29.06.2020

Nepoznám nikoho, kto by ich nemiloval. 🙂
Super snack, keď chceš niečo priniesť na párty, piknik, výlet. Alebo si ich pripravíš doma k večernému filmu.