Postup:
1. Do 200ml vlažného mlieka nadrobíme všetko droždie. Pridáme 10 g cukru, 10 g múky a poriadne premiešame. Rozkvas necháme
pracovať cca. 10 minút dokým nezhustne.
2. V mise si zmiešame všetky sypké ingrediencie. Múku môžete preosiať cez sitko.
3. Pridáme tekuté ingrediencie a vymiesime cesto.
4. Na pomúčenej pracovnej doske si z cesta vypracujeme bochník, ktorý necháme v pomúčenej a prikrytej miske kynúť 1 hodinu.
5. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 2 časti a z každej vyvaľkáme cesto o hrúbke cca. 1cm.
6. Pomocou pohára alebo šálky vykrojíme kolieska.
Sú 2 varianty, ako budete šišky plniť.
Prvý variant:
každé druhé koliesko položíte kúsok lekváru a zvyšnými kolieskami ho prikryjete. Šišky po obvode zlepíme dokopy a tým istým pohárom vykrojíme šišky ešte raz a zbavíme sa tak okrajov.
Druhý variant: Postupujeme tak isto ako v prvej variante, ale bez použitia lekváru. Plniť ich budeme až po dopečení pomocou plničky šišiek.
7. Nech sa rozhodnete pre akýkoľvek postup, po vykrojení necháme šišky ešte 15- 20 minút podkysnúť.
8. Olej si odporúčam naliať do hrnca, pretože šišky v ňom pri vyprážaní musia byť ponorené.
9. Keď sa olej rozohreje vložte do neho šišky (koľko sa vám do hrnca vojde) a vyprážajte do zlatohneda z každej strany. Pri otáčaní si pomôžte vidličkami.
Pri plnení šišiek ešte pred pečením je potrebné ich vyprážať pomalšie a dbať na to aby sa prepiekli až k lekváru.
Keď ich idete plniť až po upečení, počkajte kým vychladnú, napichnite ich z boku a pomocou plničky vtisnite požadované množstvo lekváru.
Vychladené ich môžete posypať práškovým cukrom, obaliť v škoricovom cukri, dochutiť vegánskou kokosovou smotanou a obľúbeným lekvárom. Je to na vás. :)
Dobrú chuť!
Tip:
Ak by ste sa chceli zbaviť nežiadúcej mastnoty a oleja zo šišiek, poukladajte ich na pečiaci papier ( na plech) a pečte v rúre pri 160° C pár minút.