Plnené šišky

12.11.2020

Toto je jednoznačná špecialitka mojej babky, ale keďže som sa vzdala všetkých živočíšnych produktov, musela som si šišky vypražiť sama. A boli ako babkine. :)

Ingrediencie:

470 g polohrubej múky

190 ml sójového mlieka

90 g kryštáľového cukru

1/2 ČL kypriaceho prášku

90 ml slnečnicového oleja ( do cesta)

42 g droždia 

30 ml fernet / rum

obľúbený lekvár

olej na vyprážanie

práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Do 200ml vlažného mlieka nadrobíme všetko droždie. Pridáme 10 g cukru, 10 g múky a poriadne premiešame. Rozkvas necháme pracovať cca. 10 minút dokým nezhustne.

2. V mise si zmiešame všetky sypké ingrediencie. Múku môžete preosiať cez sitko.

3. Pridáme tekuté ingrediencie a vymiesime cesto.

4. Na pomúčenej pracovnej doske si z cesta vypracujeme bochník, ktorý necháme v pomúčenej a prikrytej miske kynúť 1 hodinu.

5. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 2 časti a z každej vyvaľkáme cesto o hrúbke cca. 1cm.

6. Pomocou pohára alebo šálky vykrojíme kolieska. 

Sú 2 varianty, ako budete šišky plniť.

Prvý variant:  každé druhé koliesko položíte kúsok lekváru a zvyšnými kolieskami ho prikryjete. Šišky po obvode zlepíme dokopy a tým istým pohárom vykrojíme šišky ešte raz a zbavíme sa tak okrajov.

Druhý variant: Postupujeme tak isto ako v prvej variante, ale bez použitia lekváru. Plniť ich budeme až po dopečení pomocou plničky šišiek.

7. Nech sa rozhodnete pre akýkoľvek postup, po vykrojení necháme šišky ešte 15- 20 minút podkysnúť.

8. Olej si odporúčam naliať do hrnca, pretože šišky v ňom pri vyprážaní musia byť ponorené.

9. Keď sa olej rozohreje vložte do neho šišky (koľko sa vám do hrnca vojde) a vyprážajte do zlatohneda z každej strany. Pri otáčaní si pomôžte vidličkami.

Pri plnení šišiek ešte pred pečením je potrebné ich vyprážať pomalšie a dbať na to aby sa prepiekli až k lekváru.

Keď ich idete plniť až po upečení, počkajte kým vychladnú, napichnite ich z boku a pomocou plničky vtisnite požadované množstvo lekváru.

Vychladené ich môžete posypať práškovým cukrom, obaliť v škoricovom cukri, dochutiť vegánskou kokosovou smotanou a obľúbeným lekvárom. Je to na vás. :)

Dobrú chuť!

Tip:

Ak by ste sa chceli zbaviť nežiadúcej mastnoty a oleja zo šišiek, poukladajte ich na pečiaci papier ( na plech) a pečte v rúre pri 160° C pár minút. 

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Vegan makovky

28.09.2021

Tento víkend sme s priateľmi strávili na chate v Slovenskom raji. Pred odchodom na turistiku sme si sadli k spoločným raňajkám a každý si servíroval to svoje. Keďže ja som tím slané raňajky, vytiahla som klasicky pečivo a párky od Lunter. Zbadala som však raňajky kamošov, ktorí vytiahli vianočku, maslo, džem, mlieko. Úplne mi to pripomenulo detstvo...

Škvarkovníky, alebo inak povedané oškvarkové pagáče poznáme asi všetci. Ako dieťa som ich neznášala a chutili mi vždy skôr zemiakové. Avšak s Lunter rastlinnou škvarkovou nátierkou som im prišla na chuť. Do tých, ktoré vidíte na foto som zabudla počas prípravy primiešať mletú rascu, preto sú svetlejšie. Odporúčam ich pred pečením posypať sezamom a...

Musím sa priznať, že kakaovníky mám možno ešte radšej, ako škoricovníky. Postup a príprava sa okrem náplne veľmi nelíšia. Škoricovníky mám radšej, ako "jednohubky" a kakovníky zas rolujem a krájam vo forme väčších "lúpačok". Je to ale v podstate jedno, aký spôsob si zvolíte. Komu je ako po chuti. :)