Škoricové osie hniezda

16.07.2020

Poznáte niekoho, kto by ich nemiloval? Ak áno, tak mu upečte tieto a možno prehodnotí svoje chute. :) Receptík vo vegánskej verzii po ktorom budete mať škoricu až za ušami. 

Ingrediencie:


CESTO:

350 g hladkej múky

200 ml mandľového / sójového mlieka

50 g oleja / rastlinného masla

50 g kryštálového cukru

20 g droždia

1, 5 ČL kypriaceho prášku

štipka soli


ŠKORICOVÁ NÁPLŇ:

100 g rastlinného masla

100 g kryštálového cukru

1 PL škorice


Postup:

KVÁSOK:

Nadrobené droždie vymiešame so 100 ml mlieka izbovej teploty. Pridáme 10 g múky a cukru a necháme cca. 15 minút postáť, kým sa nám nevytvorí hustý kvások.

ŠKORICOVÁ NÁPLŇ:

Zmäknuté maslo spolu s cukrom a škoricou poriadne vymiešame. Vznikne nám ľahko roztierateľná náplň, ktorou budeme neskôr cesto potierať.

CESTO:

1. Vo väčšej miske si zmiešame zvyšnú múku, cukor, kypriaci prášok a štipku soli. 

2. Do misky s kváskom pridáme zvyšné mlieko, olej (alebo roztopené maslo) a premiešame.

3. Obsahy oboch misiek zmiešame dokopy a z výsledného cesta vypracujeme bochník. Ten uložíme do múkou vysypanej misky, ktorú prikryjeme utierkou. Cesto necháme hodinu kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem. 

4. Vykysnuté cesto si rozdelíme na menšie časti a na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme o veľkosti cca. 50 x 30 cm. ( Hrúbka cesta závisi na vás. Ja radšej vaľkám cesto tenšie a viac krát ho zrolujem).

5. Cesto potrieme náplňou a po dĺžke zrolujeme.

6. Zrolované cesto si nakrájame pomocou nožíka na cca. 3 cm hrúbku. (S nožíkom jemne prerežeme vrch cesta a zvyšok rezu nožík iba zatlačíme k pracovnej doske).

7. Hniezda ukladáme na plech vystlaný pečiacim papierom. Medzi hniezdami necháme pár centimetrový odstup,pretože pri pečení mierne narastú.

8. Pred tým než plech s hniezdami vložíme do rúry, necháme ich ešte 10 minút podkysnúť.

9. Pečieme pri teplote 180° C do zlatista (cca. 10-15 minút).

POLEVA:

V miske si zmiešame práškový cukor, s maslom a troškou smotany na varenie. Jednotlivé suroviny pridávame "od oka". Poleva by mala nemala byť ani príliš hustá, ani príliš riedka.

Osie hniezda potrieme polevou až keď sú vychladené. Dodá im vláčnosť a vydržia mäkké aj na tretí deň. Skladujte v uzatvárateľnej nádobe, ak sa vám niečo zvýši aj do druhého dňa. :)

Dobrú chuť.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Dezerty vôbec neobľubujem. Ak som však na nejaký sviatok dostala rafaelo, tak to bol fakt sviatok. Ak neviete čím potešiť niekoho blízkeho, alebo s čím originálnym sa ukázať na oslave vyskúšajte pripraviť dezert vlastnoručne! Myslím, že je to gesto ktoré ocení každý. Rafaelo vložíte do nejakej peknej krabičky, previažete mašľou a milé prekvapenie...

Celý názov znie "Jablkovo - škoricová štrúdľa s karamelom z javorového sirupa s pekanovými orechmi". Ďalšia pre mňa hlavne jesenná záležitosť. Jabloní máme na záhrade dosť, takže o jablkové pochúťky sme doma nikdy núdzu nemali. Klasickú štúdľu som tentokrát upgradla karamelovou polevou, ktorá vám poriadne zdvihne cukor.

Rýchly a jednoduchý dezert hotový do piatich minút. Tortilly kúpite v každom väčšom supermarkete. Jednoducho ich ozdobíte podľa svojej chuti. Panvicu potriete jemnou vrstvou kokosového oleja a opečiete do zlatista. Tortillu prekladáme (rolujeme) počas pečenia na panvici, aby sa opiekla z každej strany. Prikladám zopár inšpirácii sladkých...