Škoricové osie hniezda

16.07.2020

Poznáte niekoho, kto by ich nemiloval? Ak áno, tak mu upečte tieto a možno prehodnotí svoje chute. :) Receptík vo vegánskej verzii po ktorom budete mať škoricu až za ušami. 

Ingrediencie:


CESTO:

350 g hladkej múky

200 ml mandľového / sójového mlieka

50 g oleja / rastlinného masla

50 g kryštálového cukru

20 g droždia

1, 5 ČL kypriaceho prášku

štipka soli


ŠKORICOVÁ NÁPLŇ:

100 g rastlinného masla

100 g kryštálového cukru

3 ČL škorice


POLEVA:

sójová smotana na varenie

práškový cukor

rastlinné maslo


Postup:

KVÁSOK:

Nadrobené droždie vymiešame so 100 ml mlieka izbovej teploty. Pridáme 10 g múky a cukru a necháme cca. 15 minút postáť, kým sa nám nevytvorí hustý kvások.

ŠKORICOVÁ NÁPLŇ:

Zmäknuté maslo spolu s cukrom a škoricou poriadne vymiešame. Vznikne nám ľahko roztierateľná náplň, ktorou budeme neskôr cesto potierať.

CESTO:

1. Vo väčšej miske si zmiešame zvyšnú múku, cukor, kypriaci prášok a štipku soli. 

2. Do misky s kváskom pridáme zvyšné mlieko, olej (alebo roztopené maslo) a premiešame.

3. Obsahy oboch misiek zmiešame dokopy a z výsledného cesta vypracujeme bochník. Ten uložíme do múkou vysypanej misky, ktorú prikryjeme utierkou. Cesto necháme hodinu kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem. 

4. Vykysnuté cesto si rozdelíme na menšie časti a na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme o veľkosti cca. 50 x 30 cm. ( Hrúbka cesta závisi na vás. Ja radšej vaľkám cesto tenšie a viac krát ho zrolujem).

5. Cesto potrieme náplňou a po dĺžke zrolujeme.

6. Zrolované cesto si nakrájame pomocou nožíka na cca. 3 cm hrúbku. (S nožíkom jemne prerežeme vrch cesta a zvyšok rezu nožík iba zatlačíme k pracovnej doske).

7. Hniezda ukladáme na plech vystlaný pečiacim papierom. Medzi hniezdami necháme pár centimetrový odstup,pretože pri pečení mierne narastú.

8. Pred tým než plech s hniezdami vložíme do rúry, necháme ich ešte 10 minút podkysnúť.

9. Pečieme pri teplote 18° C do zlatista (cca. 10-15 minút).

POLEVA:

V miske si zmiešame práškový cukor, s maslom a troškou smotany na varenie. Jednotlivé suroviny pridávame "od oka". Poleva by mala nemala byť ani príliš hustá, ani príliš riedka.

Osie hniezda potrieme polevou až keď sú vychladené. Dodá im vláčnosť a vydržia mäkké aj na tretí deň. Skladujte v uzatvárateľnej nádobe, ak sa vám niečo zvýši aj do druhého dňa. :)

Dobrú chuť.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Makové, "tvarohové", lekvárové- nech si každý príde na svoje. Vykrajovanie koliesok je jeden zo spôsobov prípravy. Ak sa vám s tým nechce takto babrať, môžete celé cesto rozvaľkať na plech, stred cesta zatlačiť a naplniť ho podľa chuti. :) Receptom som sa inšpirovala z mojej obľúbenej kuchárskej knihy ;)

Poznáte niekoho, kto by ich nemiloval? Ak áno, tak mu upečte tieto a možno prehodnotí svoje chute. :) Receptík vo vegánskej verzii po ktorom budete mať škoricu až za ušami.

Upgrade s čerešňami, pretože rastú na každom druhom dvore, aj na tom našom. 🍒🙂
Celý rok sa teším na leto, kedy budú čerešne a vravím si ako sa ich konečne ojem. Príde leto, prídu čerešne a ja nejak nemám šmak...a potom, keď už nie sú tak by som si dala. 😂 Je to asi ako s koláčmi na svadbe....