Čokoládovo- banánové košíčky
Bol to veľmi spontánny recept- trebalo spotrebovať roztopenú čokoládu a zvyšky lístkového cesta takže tadaa. Košíčky sú veľmi chutné a jednoduché na prípravu.
Tak na tretí krát sa podaril :) Medzitým som stihla keramickú formu na pečenie prasknúť a opäť zlepiť, ale fotky a recept sú na svete. Je to moja vlastná a zjednodušená verzia quiche- slaného koláča. Quiche je tradičný francúzsky koláč a existuje jeho nespočetné množstvo variant. Namiesto vyrábania vlastného cesta som si ušetrila čas použitím lístkového. Základ tohto môjho koláča je krém z bieleho tofu a ak nie ste jeho milovníkom/níčkou, naozaj sa ho v tomto recepte nemuíste báť. Krásne nasaje všetky potrebné chute a bude vám pripomínať rozšľahané vajíčka. Dôležitou ingredienciou tohto receptu je "čierna" soľ- kala namak, ktorú kúpite v každom obchode so zdravou výživou. Jej vajíčková chuť a aróma dodá quiche ten správny šmrnc.
1 balenie lístkového cesta
360 g bieleho tofu (2 balenia)
40 ml ovseného mlieka / vody
hrsť čerstvého špenátu (50- 100 g)
1 cibuľa (50 g)
1 PL zemiakového škrobu
1 PL lahôdkového droždia
3/4- 1 ČL kala namak soli
1/4 ČL sušený cesnak v prášku
čierne korenie
rastlinný olej
1. Do mixéra nalámeme tofu a pridáme mlieko, kala namak soľ, zemiakový škrob, lahôdkové droždie, sušený cesnak a štipku čierneho korenia. Mixujeme cca. 5 minút na najvyšších otáčkach, až kým nám nevznikne hladký krém.
2. Na panvicu kvapneme trošku oleja a pridáme na drobno nakrájanú cibuľku. Pražíme do zlatista. K hotovej cibuľke pridáme za hrsť čerstvého špenátu- odstavíme z ohňa a miešame, kým špenát nezmenší svoj objem. Špenát spolu s cibuľkou primiešame k tofu krému (už nemixujeme).
3. Do okrúhlej formy s priemerom cca. 24 cm uložíme lístkové cesto. Bude nám stačiť jeho väčšia polovica. Cesto vytvarujeme do okrúhlej formy a prečnievajúce okraje odrežeme (zvyšné cesto môžete naplniť napríklad slivkovým lekvárom a spraviť si okrem slaného koláča aj sladký dezert. :))
4. Spodok cesta poprepichujeme vidličkou a rovnomerne na neho rozotrieme tofu-špenátový krém.
5. Pečieme v rúre predhriatej na 180°C cca. 30 minút do zlatista.
Po vybratí z rúry ho servírujem s opraženými kúskami tofu (na sójovej omáčke), na jemno nastrúhaným rastlinným syrom a nahrubo namletým čiernym korením.
Ak nemáte radi špenát, do tofu krému viete pridať v postate čokoľvek. Odskúšanú mám aj verziu s cherry paradajkami poukladanými na vrchu. Veľmi osviežujúce. ;)
Bol to veľmi spontánny recept- trebalo spotrebovať roztopenú čokoládu a zvyšky lístkového cesta takže tadaa. Košíčky sú veľmi chutné a jednoduché na prípravu.
Tak na tretí krát sa podaril :) Medzitým som stihla keramickú formu na pečenie prasknúť a opäť zlepiť, ale fotky a recept sú na svete. Je to moja vlastná a zjednodušená verzia quiche- slaného koláča. Quiche je tradičný francúzsky koláč a existuje jeho nespočetné množstvo variant. Namiesto vyrábania vlastného cesta som si ušetrila čas použitím...
Hlavný rozdiel medzi šiškami a donutmi je ten, že donuty majú v strede otvor a poleva/ náplň sa nedáva dovnútra ale na hornú stranu, ktorá sa môže posypať prakticky čímkoľvek. Ja som sa rozhodla pre veselú a farebnú variantu zdobenia, ale vy môžete použiť napríklad nasekané orechy, či obľúbené ovocie. Tieto donuty sú omnoho zdravšou variantov, ako...