Slaný koláč so špenátom "quiche"

18.02.2021

Tak na tretí krát sa podaril :) Medzitým som stihla keramickú formu na pečenie prasknúť a opäť zlepiť, ale fotky a recept sú na svete. Je to moja vlastná a zjednodušená verzia quiche- slaného koláča. Quiche je tradičný francúzsky koláč a existuje jeho nespočetné množstvo variant. Namiesto vyrábania vlastného cesta som si ušetrila čas použitím lístkového. Základ tohto môjho koláča je krém z bieleho tofu a ak nie ste jeho milovníkom/níčkou, naozaj sa ho v tomto recepte nemuíste báť. Krásne nasaje všetky potrebné chute a bude vám pripomínať rozšľahané vajíčka. Dôležitou ingredienciou tohto receptu je "čierna" soľ- kala namak, ktorú kúpite v každom obchode so zdravou výživou. Jej vajíčková chuť a aróma dodá quiche ten správny šmrnc.

Ingrediencie

1 balenie lístkového cesta

360 g bieleho tofu (2 balenia)

40 ml ovseného mlieka / vody

hrsť čerstvého špenátu (50- 100 g)

1 cibuľa (50 g)

1 PL zemiakového škrobu

1 PL lahôdkového droždia

3/4- 1 ČL kala namak soli

1/4 ČL sušený cesnak v prášku

čierne korenie

rastlinný olej

Postup:

1. Do mixéra nalámeme tofu a pridáme mlieko, kala namak soľ, zemiakový škrob, lahôdkové droždie, sušený cesnak a štipku čierneho korenia. Mixujeme cca. 5 minút na najvyšších otáčkach, až kým nám nevznikne hladký krém.

2. Na panvicu kvapneme trošku oleja a pridáme na drobno nakrájanú cibuľku. Pražíme do zlatista. K hotovej cibuľke pridáme za hrsť čerstvého špenátu- odstavíme z ohňa a miešame, kým špenát nezmenší svoj objem. Špenát spolu s cibuľkou primiešame k tofu krému (už nemixujeme).

3. Do okrúhlej formy s priemerom cca. 24 cm uložíme lístkové cesto. Bude nám stačiť jeho väčšia polovica. Cesto vytvarujeme do okrúhlej formy a prečnievajúce okraje odrežeme (zvyšné cesto môžete naplniť napríklad slivkovým lekvárom a spraviť si okrem slaného koláča aj sladký dezert. :))

4. Spodok cesta poprepichujeme vidličkou a rovnomerne na neho rozotrieme tofu-špenátový krém.

5. Pečieme v rúre predhriatej na 180°C cca. 30 minút do zlatista.

Po vybratí z rúry ho servírujem s opraženými kúskami tofu (na sójovej omáčke), na jemno nastrúhaným rastlinným syrom a nahrubo namletým čiernym korením.

Ak nemáte radi špenát, do tofu krému viete pridať v postate čokoľvek. Odskúšanú mám aj verziu s cherry paradajkami poukladanými na vrchu. Veľmi osviežujúce. ;)

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Postačia vám len 3 ingrediencie ktoré doma určite nájdete. Šľahačka má viac využití. Môžete ju použiť ako ozdobu koláčov, čo určite odporúčam pretože po stuhnutí v chladničke drží tvar. Tento kávovo - cukrový doping si môžete dopriať aj v horúcich teplých dňoch. Po vymixovaní nadávkujte šľahačku do pohárov, prihoďte pár kociek ľadu a máte skvelé...

Biele tofu je skvelá univerzálna potravina, ktorá sa dá pripraviť na slano aj na sladko. V tomto koláči som ho použila ako tvaroh. Stačí ho správne dochutiť a rozdiel skoro nespoznáte. Vedeli ste, že kvety orgovánu sa dajú jesť? Je to taktiež krásna ozdoba koláčov a sladkých dezertov. :)

Na tento recept vám postačia 3 jednoduché a lacné ingrediencie a nie je to žiadna aquafaba, agar agar ani iné podivné slovíčko začínajúce na písmeno "a". Recept je rýchly a výsledkom je poriadne sýta dobrota. ktorá obsahuje len čistú čokoládu.