Postup:
1. Do mixéra nalámeme tofu a pridáme mlieko, kala namak soľ, zemiakový škrob, lahôdkové droždie, sušený cesnak a štipku čierneho korenia. Mixujeme cca. 5 minút na najvyšších otáčkach, až kým nám nevznikne hladký krém.
2. Na panvicu kvapneme trošku oleja a pridáme na drobno nakrájanú cibuľku. Pražíme do zlatista. K hotovej cibuľke pridáme za hrsť čerstvého špenátu- odstavíme z ohňa a miešame, kým špenát nezmenší svoj objem. Špenát spolu s cibuľkou primiešame k tofu krému (už nemixujeme).
3. Do okrúhlej formy s priemerom cca. 24 cm uložíme lístkové cesto. Bude nám stačiť jeho väčšia polovica. Cesto vytvarujeme do okrúhlej formy a prečnievajúce okraje odrežeme (zvyšné cesto môžete naplniť napríklad slivkovým lekvárom a spraviť si okrem slaného koláča aj sladký dezert. :))
4. Spodok cesta poprepichujeme vidličkou a rovnomerne na neho rozotrieme tofu-špenátový krém.
5. Pečieme v rúre predhriatej na 180°C cca. 30 minút do zlatista.
Po vybratí z rúry ho servírujem s opraženými kúskami tofu (na sójovej omáčke), na jemno nastrúhaným rastlinným syrom a nahrubo namletým čiernym korením.
Ak nemáte radi špenát, do tofu krému viete pridať v postate čokoľvek. Odskúšanú mám aj verziu s cherry paradajkami poukladanými na vrchu. Veľmi osviežujúce. ;)