Šošovicová na kyslo

13.05.2020

Vedeli ste, že strukoviny sa nemáčajú vo vode iba kvôli tomu aby zmäkli? Je to aj kvôli tomu, aby sa z nich vyplavili látky, ktoré spôsobujú nadúvanie.

Ingrediencie

2 l vody

130 g šošovice

1  mrkva

1 stredne veľký zemiak

6-8 PL sójového bieleho jogurtu

1 červená cibuľa

7 PL šťavy zo zaváraných uhoriek (pridajte podľa toho, akú kyslú máte radi)

1 ČL soli

červená paprika

čierne korenie

bobkový list

olej

Postup

Hodinu pred varením si vo vode namočíme šošovicu.

Na drobno nakrájanú (zmixovanú) cibuľu opražíme na oleji. 

K spraženej cibuli pridáme štipku červenej papriky a pól minúty opražíme.

Pridáme sójový jogurt, poriadne premiešame a zalejeme vodou. Sójový jogurt používam značky Kaufland- Take it veggie.

Do vody pridáme šošovicu, bobkový list, osolíme a varíme kým šošovica nezmäkne.

Medzitým si nakrájame mrkvu a zemiak na malé kocky.

Keď je šošovica skoro hotová, pridáme mrkvu a zemiak a varíme kým nezmäknú.

Dochutíme čiernym korením, uhorkovou šťavou, po prípade soľou.

Hotovú polievku zvyknem ešte premixovať s ponorným mixérom. Nie však úplne do hladka. Stačí ho ponoriť 2-3 x a polievka sa trošku zahustí. Nezabudnite však pred tým vybrať bobkový list. :)