Soté z krémových šampiňónov

27.04.2020

⏰ Čas prípravy cca. 30 minút.
2 porcie 

Ingrediencie:

1/2 hrnčeka parboiled ryže
200-250 g krémových šampiňónov
250 ml ryžová alebo sójová smotana/smotana
1 mrkva
1 kyslá uhorka
1 väčší strúčik cesnaku
1 cibuľa
0,5-1 ČL horčice/dijonskej horčice
olivový olej
petržlenová vňať
jemný škrob
soľ
čierne korenie

Prečo Parboiled ryža?

V porovnaní s klasickou bielou lúpanou ryžou má táto obilnina obsah mnohých látok až dvojnásobne vyšší. Ide napríklad o minerály, vápnik, železo, vitamín V, niečím či kyselinu listovú.
Výživovo je na 80% podobná hnedej ryži.
Je veľmi ľahko stráviteľná s nízkym glykemickým indexom. 

Postup:

Ryža:

Moja obľúbená varianta prípravy je nasledovná:
Ryžu si najprv prepláchneme vo vode.
V hrnci si na oleji opražíme 1 cibuľu.
K spraženej cibuli pridáme ryžu a za stáleho miešania cca. 1 minútu opražíme.
Zalejeme vodou a osolíme (voda: ryža= 2:1).
Prikryjeme pokrievkou a varíme cca 15-20 minút.
Ku koncu častejšie premiešavame.
Ryža by mala napiť všetku vodu.
Do hotovej ryže nastrúhame polovicu mrkvy.

Šampiňóny:

Opražíme na olivovom oleji spolu s prepučeným cesnakom.
Následne šampiňóny povyberáme z panvice. Šťavu, ktorú pustili spolu s olivovým olejom budeme potrebovať na základ do omáčky.

Omáčka:

Do panvice kde sme pražili šampiňóny nastrúhame zvyšok mrkvy a kyslú uhorku- chvíľu opražíme.
Zalejeme smotanou, pridáme horčicu, soľ a čierne korenie podľa chuti a chvíľu povaríme.
Na záver omáčku vymixujeme do hladka. A sa vám zdá príliš riedka, zahustite jemným škrobom, alebo naopak zrieďte smotanou.

Najviac mi chutí servírovanie pre dvoch, ako vidíte na foto. 
Do ryže vyhĺbite miernu jamu, vlejete do nej omáčku, poukladáte šampiňóny a dozdobíte petržlenovou vňaťou, alebo jarnou cibuľkou.
Prajeme si dobrú chuť.