Kari cestoviny s cícerom a mrkvou

16.04.2020

Kamarátovi pripomenuli chuť cestovín, ktoré si kupuje na festivale Pohoda. Toho roku sa tam bohužiaľ nedostaneme, tak si môžme festivalovú atmosféru navodiť aspoň jedlom.

Ingrediencie

    1 celozrnné špagety/nudle
    100- 200 g cícer
    2 ks stredne veľkej mrkvy
    2ks paradajky
    2ks cibuľa
    2 strúčiky cesnaku
    olivový olej
    kari korenie
    chilli korenie
    bazalka
    čierne korenie
    soľ
    trstinový cukor
    slnečnicové semiačka

Postup

Minimálne 3 hodiny pred varením si dáme do vody namočiť cícer (alebo môžete použiť aj cícer z konzervy).
Predmočený cícer dáme variť na cca. 15 minút ( chutnáme a varíme kým nezmäkne).


Medzičasom môžte dať variť cestoviny. (Vodu soľte až keď vrie).
Pomocou škrabky naškrabeme mrkvu na plátky a paradajky pokrájame na malé kocky.


Na rozohriatom oleji si opražíme na drobno nakrájanú cibuľu (keď začína byť spražená, pridáme k nej štipku trstinového cukru a chvíľu karamelizujeme). Na záver karamelizovania k cibuľke pretlačíme cesnak a ešte chvíľu opražíme.


Cibuľu osolíme, pridáme cca. pól lyžičky kari a chilli korenia podľa chuti a olivový olej.
Prihodíme paradajky, ktoré varíme až kým nezmäknú (ochutíme štipkou bazalky a čiernym korením). Následne pridáme scedený cícer a naškrabanú mrkvu a ešte chvíľu opražíme.
Do voku s omáčkou prihodíme scedené cestoviny a poriadne spolu premiešame. Ak sa vám cestoviny zdajú suché, pridáme olivový olej. Môžeme ešte dokoreniť kari a chilli podľa chuti. 
Na ozdobenie posypeme slnečnicovými semiačkami.
Tieto cestoviny sú podľa mňa najlepšie na druhý deň, keď si ich opražíte vo voku na olivovom oleji.