Šúľance s vanilkovým krémom a lesným ovocím

01.05.2020

Šúľance sa dajú pripraviť v rôznych chuťových variantách. Mne sa najčastejšie spájajú s mojou babkou, ktorá ich pripravuje so spraženou strúhankou a servíruje s lyžicou domáceho lekváru. Tento recept je trošku zmodernizovaný, ale je príjemnou a osviežujúcou obmenou tradičnej varianty.

Ingrediencie 

Cesto:

700 g zemiaky

300 g hladká múka

3 PL mlieka/rastlinného mlieka

Vanilkový krém:

600- 800 ml mlieka/ rastlinného mlieka

1 zlatý klas

50 g trstinového cukru

Ozdoba:

maliny (čerstvé/ zavárané)

čučoriedky

práškový cukor

lieskové orechy


Postup

Zemiaky v šupke uvaríme a necháme vychladnúť. Ošúpeme a na jemno nastrúhame. 

Pridáme múku a 3 PL mlieka a vypracujeme si cesto. (Ja to robievam ručne.)

Z cesta odoberáme po menších častiach a na pomúčenej pracovnej doske si vyvaľkáme valčeky z ktorých odkrajujeme šúľance veľké podľa preferencií. Ja si zvyknem každý jeden šúľanec ešte v rukách prevaľkať, aby mal pekný tvar.

Šúľance varíme vo vode kým nevyplávajú na povrch. Scedíme a poriadne prepláchneme v studenej vode.

Zlatý klas si uvaríte podľa návodu na obale. Ak chcete mať krém hustejší pridáte len 600 ml mlieka, ak naopak redší- 800 ml mlieka. 

Zavárané, alebo čerstvé maliny si vymixujeme v mixéri a následne ohrejeme v hrnci. 

Šúľance môžeme servírovať tak, že si ich najprv premiešame s vanilkovým krémom , navrch polejeme horúcimi malinami. Ozdobíme čučoriedkami, na jemno nasekanými lieskovými orechmi, po prípade dosladíme pomocou práškového cukru. 

Prajem dobrú chuť :)