Tekvicové "wafle"

04.08.2020

Tekvica- letná záležitosť. Včera mi kamarát priniesol asi 100 kilovú. Dostal ju od mamky a chudáčisko nevedel čo s ňou.. :D Ja som si ju rozdelila na dva chody a prvým boli tieto wafle. Priateľa napadlo z tekvice spraviť placky, ja som to uprgadla o túto waflovú formu. :) Najbližšie recepty sa budú určite niesť v znamení tekvice, pretože jej na záhrade začíname mať neúrekom. Môžete sa tešiť na tekvicovo- cuketovú polievku, či prívarok. 

Ingrediencie:

1 kg bielej tekvice

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

100 ml sójového mlieka

5 okopistých lyžíc hladkej múky

1 ČL sušeného kôpru

1 ČL soli

1/4 ČL čierneho korenia

slnečnicový olej

Postup:

1. Vydlabeme z tekvice jadro (semienka) a nakrájame si ju na menšie kúsky. Tie na jemno nastrúhame do väčšej misy. Nastrúhanú tekvicu vyžmýkame a zbavíme ju prebytočnej vody.

2. Do misky k tekvici pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, múku, kôpor, čierne korenie a soľ. Všetko poriadne premiešame.

3. Ako posledné pridávame sójové mlieko. Hustotu cesta si korigujte múkou alebo mliekom. Pomery závisia aj od vodnatosti tekvice. Malo by vám vzniknúť cesto, ako na nálešníky.

4. Rozpálený waflovač (toastovač) si potrieme slnečnicovým olejom z oboch strán a rozotrieme cesto, podobne ako na wafle.

Jednu dávku pečieme cca. 10 minút. Nezľaknite sa, ak sa vám po otvorení bude cesto lepiť. Zoškrabte ho dole, potrite waflu kvapkou oleja a opäť pečte až do zlatista.

5. Druhá možnosť je si z cesta upiecť klasické placky na panvici.

6. Wafle sú vyborné aj čisté (chutia ako chipsy), alebo ich pri servírovaní môžete dozdobiť čerstvou zeleninou a kyslou smotanou.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Vegan lasagne

19.09.2020

Och ako ja ich milujem... talianská kuchyňa je pre mňa vždy hrot! Pri týchto som použila "mäso" značky Next level meat, ale bežne zvyknem robievať čisto zeleninovú variantu bez mäsových náhrad. Namiesto "mäsa" teda môžete použiť na malé kúsky uvarenú mrkvu spolu s brokolicou a šošovicou. Postup je taký istý- uvaríme v paradajkovej omáčke. Obe...

Pracovný názov Africká ryža, alebo"Ryža ala Ivko", pretože tento recept mám od môjho chemical brothers. :D Priniesol nám ho ochutnať na kupko a ja som si hneď prosila recept. Ak máte radi pikantné a korenisté chute, tento jednoduchý recept je práve pre Vás.

Francuzáky, alebo ako ich volám ja- "slovenské lasagne." Zemiaky milujem na všetky spôsoby a francúzske sú pre mňa top. Doma sme ich zvykli robievať so špekačkami, cibuľou a vajíčkom. Moja vegánska verzia mi ale chutí omnoho viac. Namiesto špekačiek som použila tempeh, namiesto vajíčka sójovú smotanu a cibuľka samozrejme "muši byc". Tajomstvo...