Tekvicové "wafle"

04.08.2020

Tekvica- letná záležitosť. Včera mi kamarát priniesol asi 100 kilovú. Dostal ju od mamky a chudáčisko nevedel čo s ňou.. :D Ja som si ju rozdelila na dva chody a prvým boli tieto wafle. Priateľa napadlo z tekvice spraviť placky, ja som to uprgadla o túto waflovú formu. :) Najbližšie recepty sa budú určite niesť v znamení tekvice, pretože jej na záhrade začíname mať neúrekom. Môžete sa tešiť na tekvicovo- cuketovú polievku, či prívarok. 

Ingrediencie:

1 kg bielej tekvice

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

100 ml sójového mlieka

5 okopistých lyžíc hladkej múky

1 ČL sušeného kôpru

1 ČL soli

1/4 ČL čierneho korenia

slnečnicový olej

Postup:

1. Vydlabeme z tekvice jadro (semienka) a nakrájame si ju na menšie kúsky. Tie na jemno nastrúhame do väčšej misy. Nastrúhanú tekvicu vyžmýkame a zbavíme ju prebytočnej vody.

2. Do misky k tekvici pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, múku, kôpor, čierne korenie a soľ. Všetko poriadne premiešame.

3. Ako posledné pridávame sójové mlieko. Hustotu cesta si korigujte múkou alebo mliekom. Pomery závisia aj od vodnatosti tekvice. Malo by vám vzniknúť cesto, ako na nálešníky.

4. Rozpálený waflovač (toastovač) si potrieme slnečnicovým olejom z oboch strán a rozotrieme cesto, podobne ako na wafle.

Jednu dávku pečieme cca. 10 minút. Nezľaknite sa, ak sa vám po otvorení bude cesto lepiť. Zoškrabte ho dole, potrite waflu kvapkou oleja a opäť pečte až do zlatista.

5. Druhá možnosť je si z cesta upiecť klasické placky na panvici.

6. Wafle sú vyborné aj čisté (chutia ako chipsy), alebo ich pri servírovaní môžete dozdobiť čerstvou zeleninou a kyslou smotanou.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.

"Tajný" rodinný recept od môjho ocka. Paradox je, že na veľkú noc plnku nikdy nepripravujeme, ale robievame ju hocikedy počas roka. Hodia sa k nej zemiaky či varená brokolica. Jej chuť je pre mňa nenahraditeľná a čo sa týka korenín a spôsobu prípravy, môj ocko tento recept rokmi dotiahol na level master. Ja som samozrejme pripravila verziu...