Tekvicový prívarok so sójovým mäsom

05.08.2020

Tiež máte takú malú traumičku z čias školskej jedálne, keď počujete slovo prívarok? Prívarky mi začali chutiť len nedávno. Doma sme ich mávali tiež pomerne často (najmä ak bola sezóna tekvíc), ale neboli mi dva krát po chuti. Som rada, že je táto "trauma" za mnou a ja by som dnešným dňom v prívarkoch najradšej spala. Tento recept ste si zo série tekvicových odhlasovali na instagrame ako prvý, takže nech sa páči. Varte a užívajte chute. :)

Ingredencie:

Prívarok:

2 kg bielej tekvice

200- 250 ml sójovej smotany na varenie

1 cibuľa

3- 4 strúčiky cesnaku

15 g cukru

1 PL octu

čerstvý kôpor / sušený kôpor

soľ

čierne korenie

slnečnicový olej

Sójové mäso:

80 g sójových rezancov / kociek

400 ml zeleninového vývaru

3-4 cherry paradajky

1 cibuľa

2- 3 strúčiky cesnaku

1 ČL sladkej mletej papriky

1/2 ČL mletej rasce

čerstvé chilli papričky ( ľubovoľné )

soľ

čierne korenie

slnečnicový olej

Postup:

Prívarok:

1. Tekvicu ošúpeme, nakrájame na hrubšie plátky a pomocou lyžice vyškrabeme jadro so semienkami.

2. Pomocou strúhadla jednotlivé plátky nahrubo nastrúhame.

3. Vo väčšom hrnci si na oleji spražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pred koncom praženia pridáme prelisovaný cesnak.

4. Do hrnca pridáme nastrúhanú tekvicu, ktorú zalejeme smotanou. Pridáme 1 ČL soli, hrniec prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme až kým tekvica nezmäkne.

5. Pomocou ponorného tyčového mixéra tekvicu jemne premixujeme. Prívarok môžete vymixovať úplne do hladka, alebo nechať ho taký pol na pol. :)

6. Na záver pridáme cukor, ocot, nasekaný kôpor (dávam aj čerstvý aj sušený), čierne korenie a soľ. Prívarok za neustáleho chutnania dolaďujeme podľa chuti týmito ingredienciami.

Sójové mäso:

1. Do zovretého vývaru pridáme sójové plátky, prikryjeme pokrievkou a necháme ich cca. 15 minút napiť vývarom.

2. Vývar si zlejeme do misky a sójové mäso zabalíme do čistej utierky a vyžmýkame z neho prebytočnú vodu z varenia. Túto vodu môžete žmýkať rovno do misky s vývarom.

3. V hrnci si na oleji spražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pred koncom praženia pridáme prelisovaný cesnak.

4. Do tohto základu pridáme 1 ČL mletej papriky a 1/2 ČL mletej rasce. Chvíľu pražíme.

5. Pridáme sójové mäso, ktoré chvíľu opražíme, aby sa zatiahlo.

6. K mäsu pridáme nakrájané chilli, nadrobno nakrájané paradajky a zalejeme vývarom, ktorý nám zvýšil z varenia mäsa. Ak sa vám vývaru zvýšilo málo- prilejte vodu.

Ako prílohu servírujeme uvarené zemiaky.

Dobrú chuť. :)

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Vegan lasagne

19.09.2020

Och ako ja ich milujem... talianská kuchyňa je pre mňa vždy hrot! Pri týchto som použila "mäso" značky Next level meat, ale bežne zvyknem robievať čisto zeleninovú variantu bez mäsových náhrad. Namiesto "mäsa" teda môžete použiť na malé kúsky uvarenú mrkvu spolu s brokolicou a šošovicou. Postup je taký istý- uvaríme v paradajkovej omáčke. Obe...

Pracovný názov Africká ryža, alebo"Ryža ala Ivko", pretože tento recept mám od môjho chemical brothers. :D Priniesol nám ho ochutnať na kupko a ja som si hneď prosila recept. Ak máte radi pikantné a korenisté chute, tento jednoduchý recept je práve pre Vás.

Francuzáky, alebo ako ich volám ja- "slovenské lasagne." Zemiaky milujem na všetky spôsoby a francúzske sú pre mňa top. Doma sme ich zvykli robievať so špekačkami, cibuľou a vajíčkom. Moja vegánska verzia mi ale chutí omnoho viac. Namiesto špekačiek som použila tempeh, namiesto vajíčka sójovú smotanu a cibuľka samozrejme "muši byc". Tajomstvo...