Tekvicový prívarok so sójovým mäsom

05.08.2020

Tiež máte takú malú traumičku z čias školskej jedálne, keď počujete slovo prívarok? Prívarky mi začali chutiť len nedávno. Doma sme ich mávali tiež pomerne často (najmä ak bola sezóna tekvíc), ale neboli mi dva krát po chuti. Som rada, že je táto "trauma" za mnou a ja by som dnešným dňom v prívarkoch najradšej spala. Tento recept ste si zo série tekvicových odhlasovali na instagrame ako prvý, takže nech sa páči. Varte a užívajte chute. :)

Ingredencie:

Prívarok:

2 kg bielej tekvice

200- 250 ml sójovej smotany na varenie

1 cibuľa

3- 4 strúčiky cesnaku

15 g cukru

1 PL octu

čerstvý kôpor / sušený kôpor

soľ

čierne korenie

slnečnicový olej

Sójové mäso:

80 g sójových rezancov / kociek

400 ml zeleninového vývaru

3-4 cherry paradajky

1 cibuľa

2- 3 strúčiky cesnaku

1 ČL sladkej mletej papriky

1/2 ČL mletej rasce

čerstvé chilli papričky ( ľubovoľné )

soľ

čierne korenie

slnečnicový olej

Postup:

Prívarok:

1. Tekvicu ošúpeme, nakrájame na hrubšie plátky a pomocou lyžice vyškrabeme jadro so semienkami.

2. Pomocou strúhadla jednotlivé plátky nahrubo nastrúhame.

3. Vo väčšom hrnci si na oleji spražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pred koncom praženia pridáme prelisovaný cesnak.

4. Do hrnca pridáme nastrúhanú tekvicu, ktorú zalejeme smotanou. Pridáme 1 ČL soli, hrniec prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme až kým tekvica nezmäkne.

5. Pomocou ponorného tyčového mixéra tekvicu jemne premixujeme. Prívarok môžete vymixovať úplne do hladka, alebo nechať ho taký pol na pol. :)

6. Na záver pridáme cukor, ocot, nasekaný kôpor (dávam aj čerstvý aj sušený), čierne korenie a soľ. Prívarok za neustáleho chutnania dolaďujeme podľa chuti týmito ingredienciami.

Sójové mäso:

1. Do zovretého vývaru pridáme sójové plátky, prikryjeme pokrievkou a necháme ich cca. 15 minút napiť vývarom.

2. Vývar si zlejeme do misky a sójové mäso zabalíme do čistej utierky a vyžmýkame z neho prebytočnú vodu z varenia. Túto vodu môžete žmýkať rovno do misky s vývarom.

3. V hrnci si na oleji spražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pred koncom praženia pridáme prelisovaný cesnak.

4. Do tohto základu pridáme 1 ČL mletej papriky a 1/2 ČL mletej rasce. Chvíľu pražíme.

5. Pridáme sójové mäso, ktoré chvíľu opražíme, aby sa zatiahlo.

6. K mäsu pridáme nakrájané chilli, nadrobno nakrájané paradajky a zalejeme vývarom, ktorý nám zvýšil z varenia mäsa. Ak sa vám vývaru zvýšilo málo- prilejte vodu.

Ako prílohu servírujeme uvarené zemiaky.

Dobrú chuť. :)

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Segedínsky guľáš- jedlo pôvodom z Maďarska. Jeho základ tvorí kyslá kapusta a v tejto vegánskej verzii to sú sójové kocky. Myslím, že toto je jeden z receptov, kde sa dá mäso nahradiť úplne jednoducho. K segedínu sa ako príloha najlepšie hodí parená knedľa. Ak sa vám ju nechce za každým pripravovať doma (ako mne) v Kauflande nájdete kváskovú...

Vždy som chcela variť viac ázijských jedál a tieto cestoviny sa u nás doma veľmi osvedčili. Aaa milujem jesť paličkami. Strašná frajerina podľa mňa... :D

Tento šalát vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži ale aj zasýti. Zásluhu v recepte na tom nesie čerstvá šalátová uhorka a kyslá smotana. Kôpor je moja obľúbená letná bylina, ktorú by som najradšej pridávala do všetkých jedál. Príznačná chuť a vôňa kôpru si vás buď získa, alebo ho kvôli tomu naopak zavrhnete. Mali by ste však vedieť, že...