Tofu "prsty" v sezamovej kruste

23.02.2021

Tofu je jedna z mojich najobľúbenejších surovín. Už dávno som sa zbavila desivej predstavy tofu zo školských jedálni, kde ho za mojich čias pripravovať vôbec nevedeli. Najradšej mám naturálne- biele, pretože vďaka jeho neutrálnej chuti z neho viete vyčarovať takmer čokoľvek- na slano aj na sladko. Tofu "prsty" sú v poslednej dobe našim obľúbeným jedlom. Niečo na štýl rybích prstov ale vylepšené o chrumkavú sezamovú krustu. Ak ste mali niekedy s tofu zlé skúsenosti a zanevreli ste na jeho prípravu, tak mu určite kvôli tomuto receptu dajte druhú šancu.

Ingrediencie

360 g bieleho tofu ( 2 balenia )

120 ml vody

70 g hladkej múky

1/2 ČL soli

10 PL strúhanky

2 PL lahôdkového droždia

8 PL sezamu

2 plátky nori riasy ( nemusí byť)

rastlinný olej

citrón na pokvapkanie

Postup:

1. Pomocou utierky zbavíme tofu prebytočnej vody. Utierku opatrne pritlačíme z každej strany a chvíľu podržíme.

2. Tofu prekrojíme pozdĺžne na polovicu a následne na cca. 2 cm pásiky.

3. Pripravíme si 3 misky na trojobal. Do prvej nasypeme 20 g hladkej múky.

4. V druhej miske zmiešame 50 g hladkej múky, 120 ml vody a soľ. Po zmiešaní vznikne hustejšia kašička. Ak chcete, aby tofu prsty pripomínali rybaciu chuť, primiešajte nasekané nori riasy.

5. V tretej miske zmiešame strúhanku, lahôdkové droždie a sézam.

6. Obaľujeme každý plátok tofu nasledovne: múka - cestíčko - strúhanka.

7. Vyprážame ponorené v rastlinnom oleji do zlatista.

Pri servírovaní ich nezabudnite pokvapkať šťavou z citróna. Ako príloha sa hodia zemiaky na hocijaký spôsob. Mne tofu prsty najviac chutia s hranolkami na spôsob fish and chips. Taktiež nezabudnite na majonézu alebo tatarskú omáčku. Bezvaječné verzie vyrába napríklad značka Doma alebo Hellmans. Ja jednoznačne odporúčam tatársku omáčku od značky Doma. Chutí 100% identicky, ako vaječná. P.S.: Skúšala som tofu prsty pripravovať aj z bazalkového tofu a chutilo, takže kľudne skúšajte aj iné, ako biele. ;)

Tip na domáci dresing: zmiešajte rastlinnú kyslú smotanu Creme Vega od značky Dr. Oetker so soľou a cesnakom podľa chuti. Cesnak môžete použiť čerstvý, alebo ja osobne používam cesnak v prášku.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.

Pečená hliva

05.01.2022

1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)

Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...