Vegan bolognese špagety so šošovicou

29.05.2020

Cestoviny sa u nás jedávajú zo všetkých jedál asi najčastejšie. Tieto vegánske boloňské budú jednoznačne chutiť aj mäsožravcom. Viem, pretože s jedným žijem :D

Množstvo: 2 porcie 

Čas: 40 minút

Ingrediencie:

250 g bezvaječných špagiet

150 g hnedej šošovice

250 g čerstvých paradajok

400 ml arrabiata omáčky (Kaufland)

250 g šampiňónov (ľubovoľné)

1 cibuľa

3-4 strúčiky cesnaku

1 ČL trstinového cukru

1 ČL soli

1 ČL sušeného oregána

štipka sušeného rozmarínu

štipka čierneho korenia

čerstvá petržlenová vňať

čerstvá bazalka

olivový olej

Postup:

Špagety uvarte v slanej vode podľa návodu na obale.

Šošovicu si aspoň pár hodín pred varením predmočíme, aby sa z nej vyplavili všetky látky, ktoré spôsobujú nadúvanie. Varíme ju v osolenej vode, dokiaľ nezmäkne.

Medzitým si na oleji spražíme nakrájanú cibuľu. Tesne pred tým, než bude spražená, pridáme cesnak a trstinový cukor a karamelizujeme na miernom ohni do zlatista. 

K spraženej cibuli a cesnaku pridáme na drobno nakrájané paradajky a dusíme ich, až kým sa nerozvaria. Môžete si pomôcť a popučiť ich na panvici vareškou.

K paradajkám prilejeme arrabiata omáčku do ktorej pridáme všetky spomínané koreniny.

Uvarenú šošovicu si pomocou vidličky popučime tak, aby niektoré kúsky ostali celé, iné rozpučíme na kašu.

Šošovicu spolu s omáčkou poriadne premiešame a pridáme ešte 1 PL olivového oleja.

Do hotovej omáčky vmiešajte špagety a dochuťte nasekanou petržlenovou vňaťou a bazalkou.

Ak máte radi huby, môžete si ich sprudka opražiť na masle a oleji a primiešať do porcie špagiet :)

Moje recepty sledujte aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Tiež sa vám môže páčiť:

Túto pomazánku/ šalátik som prvý krát ochutnala na mnou organizovanej vegánskej večeri. Bolo to jedno z prvých jedál, ktoré sa položilo na stôl a s kamoškami sme sa museli krotiť aby sme niečo nechali aj pre ostatných návštevníkov. Až sa mi nechcelo veriť, že tam nie je vajce, preto som si vypýtala recept a teraz ho posúvam aj k Vám....

Vegan lasagne

19.09.2020

Och ako ja ich milujem... talianská kuchyňa je pre mňa vždy hrot! Pri týchto som použila "mäso" značky Next level meat, ale bežne zvyknem robievať čisto zeleninovú variantu bez mäsových náhrad. Namiesto "mäsa" teda môžete použiť na malé kúsky uvarenú mrkvu spolu s brokolicou a šošovicou. Postup je taký istý- uvaríme v paradajkovej omáčke. Obe...

Ešte inak povedané "Polievka zo zelených fazuľových strukov". Samozrejme ďalšia zo série polievok na kyslo. Úplne som ich ich zamilovala. Sú podľa mňa ideálne na leto. Rada ich jedávam izbovej teploty, alebo dokonca studené. Sú rýchle, ľahké a osviežujúce.