Vegan bolognese špagety so šošovicou

29.05.2020

Cestoviny sa u nás jedávajú zo všetkých jedál asi najčastejšie. Tieto vegánske boloňské budú jednoznačne chutiť aj mäsožravcom. Viem, pretože s jedným žijem :D

Množstvo: 2 porcie 

Čas: 40 minút

Ingrediencie:

250 g bezvaječných špagiet

150 g hnedej šošovice

250 g čerstvých paradajok

400 ml arrabiata omáčky (Kaufland)

250 g šampiňónov (ľubovoľné)

1 cibuľa

3-4 strúčiky cesnaku

1 ČL trstinového cukru

1 ČL soli

1 ČL sušeného oregána

štipka sušeného rozmarínu

štipka čierneho korenia

čerstvá petržlenová vňať

čerstvá bazalka

olivový olej

Postup:

Špagety uvarte v slanej vode podľa návodu na obale.

Šošovicu si aspoň pár hodín pred varením predmočíme, aby sa z nej vyplavili všetky látky, ktoré spôsobujú nadúvanie. Varíme ju v osolenej vode, dokiaľ nezmäkne.

Medzitým si na oleji spražíme nakrájanú cibuľu. Tesne pred tým, než bude spražená, pridáme cesnak a trstinový cukor a karamelizujeme na miernom ohni do zlatista. 

K spraženej cibuli a cesnaku pridáme na drobno nakrájané paradajky a dusíme ich, až kým sa nerozvaria. Môžete si pomôcť a popučiť ich na panvici vareškou.

K paradajkám prilejeme arrabiata omáčku do ktorej pridáme všetky spomínané koreniny.

Uvarenú šošovicu si pomocou vidličky popučime tak, aby niektoré kúsky ostali celé, iné rozpučíme na kašu.

Šošovicu spolu s omáčkou poriadne premiešame a pridáme ešte 1 PL olivového oleja.

Do hotovej omáčky vmiešajte špagety a dochuťte nasekanou petržlenovou vňaťou a bazalkou.

Ak máte radi huby, môžete si ich sprudka opražiť na masle a oleji a primiešať do porcie špagiet :)

Moje recepty sledujte aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Tiež sa vám môže páčiť:

Vegan makovky

28.09.2021

Tento víkend sme s priateľmi strávili na chate v Slovenskom raji. Pred odchodom na turistiku sme si sadli k spoločným raňajkám a každý si servíroval to svoje. Keďže ja som tím slané raňajky, vytiahla som klasicky pečivo a párky od Lunter. Zbadala som však raňajky kamošov, ktorí vytiahli vianočku, maslo, džem, mlieko. Úplne mi to pripomenulo detstvo...

Segedínsky guľáš- jedlo pôvodom z Maďarska. Jeho základ tvorí kyslá kapusta a v tejto vegánskej verzii to sú sójové kocky. Myslím, že toto je jeden z receptov, kde sa dá mäso nahradiť úplne jednoducho. K segedínu sa ako príloha najlepšie hodí parená knedľa. Ak sa vám ju nechce za každým pripravovať doma (ako mne) v Kauflande nájdete kváskovú...