Vegan bolognese špagety so šošovicou

29.05.2020

Cestoviny sa u nás jedávajú zo všetkých jedál asi najčastejšie. Tieto vegánske boloňské budú jednoznačne chutiť aj mäsožravcom. Viem, pretože s jedným žijem :D

Množstvo: 2 porcie 

Čas: 40 minút

Ingrediencie:

250 g bezvaječných špagiet

150 g hnedej šošovice

250 g čerstvých paradajok

400 ml arrabiata omáčky (Kaufland)

250 g šampiňónov (ľubovoľné)

1 cibuľa

3-4 strúčiky cesnaku

1 ČL trstinového cukru

1 ČL soli

1 ČL sušeného oregána

štipka sušeného rozmarínu

štipka čierneho korenia

čerstvá petržlenová vňať

čerstvá bazalka

olivový olej

Postup:

Špagety uvarte v slanej vode podľa návodu na obale.

Šošovicu si aspoň pár hodín pred varením predmočíme, aby sa z nej vyplavili všetky látky, ktoré spôsobujú nadúvanie. Varíme ju v osolenej vode, dokiaľ nezmäkne.

Medzitým si na oleji spražíme nakrájanú cibuľu. Tesne pred tým, než bude spražená, pridáme cesnak a trstinový cukor a karamelizujeme na miernom ohni do zlatista. 

K spraženej cibuli a cesnaku pridáme na drobno nakrájané paradajky a dusíme ich, až kým sa nerozvaria. Môžete si pomôcť a popučiť ich na panvici vareškou.

K paradajkám prilejeme arrabiata omáčku do ktorej pridáme všetky spomínané koreniny.

Uvarenú šošovicu si pomocou vidličky popučime tak, aby niektoré kúsky ostali celé, iné rozpučíme na kašu.

Šošovicu spolu s omáčkou poriadne premiešame a pridáme ešte 1 PL olivového oleja.

Do hotovej omáčky vmiešajte špagety a dochuťte nasekanou petržlenovou vňaťou a bazalkou.

Ak máte radi huby, môžete si ich sprudka opražiť na masle a oleji a primiešať do porcie špagiet :)

Moje recepty sledujte aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Tiež sa vám môže páčiť:

Škvarkovníky, alebo inak povedané oškvarkové pagáče poznáme asi všetci. Ako dieťa som ich neznášala a chutili mi vždy skôr zemiakové. Avšak s Lunter rastlinnou škvarkovou nátierkou som im prišla na chuť. Do tých, ktoré vidíte na foto som zabudla počas prípravy primiešať mletú rascu, preto sú svetlejšie. Odporúčam ich pred pečením posypať sezamom a...

Ak si svoje pečenie nedokážete predstaviť bez použitia vajíčok, vegánske recepty vám dokážu, že sa to dá. Pri pečení má vajce samozrejme akúsi spojovaciu funkciu, ale taktiež je to malý prežitok z čias našich prababiek gazdín. Množstvo vajíčok bolo potrebné nejak spracovať, tak sa pridávali do koláčov a pečenia. Sú recepty, kde nahrádzať vajce ako...

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim...