Vegan bolognese špagety so šošovicou
Cestoviny sa u nás jedávajú zo všetkých jedál asi najčastejšie. Tieto vegánske boloňské budú jednoznačne chutiť aj mäsožravcom. Viem, pretože s jedným žijem :D
Množstvo: 2 porcie
Čas: 40 minút

Ingrediencie:
250 g bezvaječných špagiet
150 g hnedej šošovice
250 g čerstvých paradajok
400 ml arrabiata omáčky (Kaufland)
250 g šampiňónov (ľubovoľné)
1 cibuľa
3-4 strúčiky cesnaku
1 ČL trstinového cukru
1 ČL soli
1 ČL sušeného oregána
štipka sušeného rozmarínu
štipka čierneho korenia
čerstvá petržlenová vňať
čerstvá bazalka
olivový olej
Postup:
Špagety uvarte v slanej vode podľa návodu na obale.
Šošovicu si aspoň pár hodín pred varením predmočíme, aby sa z nej vyplavili všetky látky, ktoré spôsobujú nadúvanie. Varíme ju v osolenej vode, dokiaľ nezmäkne.
Medzitým si na oleji spražíme nakrájanú cibuľu. Tesne pred tým, než bude spražená, pridáme cesnak a trstinový cukor a karamelizujeme na miernom ohni do zlatista.
K spraženej cibuli a cesnaku pridáme na drobno nakrájané paradajky a dusíme ich, až kým sa nerozvaria. Môžete si pomôcť a popučiť ich na panvici vareškou.
K paradajkám prilejeme arrabiata omáčku do ktorej pridáme všetky spomínané koreniny.
Uvarenú šošovicu si pomocou vidličky popučime tak, aby niektoré kúsky ostali celé, iné rozpučíme na kašu.
Šošovicu spolu s omáčkou poriadne premiešame a pridáme ešte 1 PL olivového oleja.
Do hotovej omáčky vmiešajte špagety a dochuťte nasekanou petržlenovou vňaťou a bazalkou.
Ak máte radi huby, môžete si ich sprudka opražiť na masle a oleji a primiešať do porcie špagiet :)

Moje recepty sledujte aj na instagrame:
Tiež sa vám môže páčiť:
Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.