Vegan bolognese špagety so šošovicou

29.05.2020

Cestoviny sa u nás jedávajú zo všetkých jedál asi najčastejšie. Tieto vegánske boloňské budú jednoznačne chutiť aj mäsožravcom. Viem, pretože s jedným žijem :D

Množstvo: 2 porcie 

Čas: 40 minút

Ingrediencie:

250 g bezvaječných špagiet

150 g hnedej šošovice

250 g čerstvých paradajok

400 ml arrabiata omáčky (Kaufland)

250 g šampiňónov (ľubovoľné)

1 cibuľa

3-4 strúčiky cesnaku

1 ČL trstinového cukru

1 ČL soli

1 ČL sušeného oregána

štipka sušeného rozmarínu

štipka čierneho korenia

čerstvá petržlenová vňať

čerstvá bazalka

olivový olej

Postup:

Špagety uvarte v slanej vode podľa návodu na obale.

Šošovicu si aspoň pár hodín pred varením predmočíme, aby sa z nej vyplavili všetky látky, ktoré spôsobujú nadúvanie. Varíme ju v osolenej vode, dokiaľ nezmäkne.

Medzitým si na oleji spražíme nakrájanú cibuľu. Tesne pred tým, než bude spražená, pridáme cesnak a trstinový cukor a karamelizujeme na miernom ohni do zlatista. 

K spraženej cibuli a cesnaku pridáme na drobno nakrájané paradajky a dusíme ich, až kým sa nerozvaria. Môžete si pomôcť a popučiť ich na panvici vareškou.

K paradajkám prilejeme arrabiata omáčku do ktorej pridáme všetky spomínané koreniny.

Uvarenú šošovicu si pomocou vidličky popučime tak, aby niektoré kúsky ostali celé, iné rozpučíme na kašu.

Šošovicu spolu s omáčkou poriadne premiešame a pridáme ešte 1 PL olivového oleja.

Do hotovej omáčky vmiešajte špagety a dochuťte nasekanou petržlenovou vňaťou a bazalkou.

Ak máte radi huby, môžete si ich sprudka opražiť na masle a oleji a primiešať do porcie špagiet :)

Moje recepty sledujte aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Tiež sa vám môže páčiť:

Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.

Pečená hliva

05.01.2022

1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)