Vegan bolognese špagety so šošovicou

29.05.2020

Cestoviny sa u nás jedávajú zo všetkých jedál asi najčastejšie. Tieto vegánske boloňské budú jednoznačne chutiť aj mäsožravcom. Viem, pretože s jedným žijem :D

Množstvo: 2 porcie 

Čas: 40 minút

Ingrediencie:

250 g bezvaječných špagiet

150 g hnedej šošovice

250 g čerstvých paradajok

400 ml arrabiata omáčky (Kaufland)

250 g šampiňónov (ľubovoľné)

1 cibuľa

3-4 strúčiky cesnaku

1 ČL trstinového cukru

1 ČL soli

1 ČL sušeného oregána

štipka sušeného rozmarínu

štipka čierneho korenia

čerstvá petržlenová vňať

čerstvá bazalka

olivový olej

Postup:

Špagety uvarte v slanej vode podľa návodu na obale.

Šošovicu si aspoň pár hodín pred varením predmočíme, aby sa z nej vyplavili všetky látky, ktoré spôsobujú nadúvanie. Varíme ju v osolenej vode, dokiaľ nezmäkne.

Medzitým si na oleji spražíme nakrájanú cibuľu. Tesne pred tým, než bude spražená, pridáme cesnak a trstinový cukor a karamelizujeme na miernom ohni do zlatista. 

K spraženej cibuli a cesnaku pridáme na drobno nakrájané paradajky a dusíme ich, až kým sa nerozvaria. Môžete si pomôcť a popučiť ich na panvici vareškou.

K paradajkám prilejeme arrabiata omáčku do ktorej pridáme všetky spomínané koreniny.

Uvarenú šošovicu si pomocou vidličky popučime tak, aby niektoré kúsky ostali celé, iné rozpučíme na kašu.

Šošovicu spolu s omáčkou poriadne premiešame a pridáme ešte 1 PL olivového oleja.

Do hotovej omáčky vmiešajte špagety a dochuťte nasekanou petržlenovou vňaťou a bazalkou.

Ak máte radi huby, môžete si ich sprudka opražiť na masle a oleji a primiešať do porcie špagiet :)

Moje recepty sledujte aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Tiež sa vám môže páčiť:

Presne zloženie tataráku sa líši nie len podľa krajiny, ale taktiež podľa každého stravníka. Môžete ho podávať samostatne so všetkými ingredienciami alebo ho vopred zmiešať a ochutiť. Podáva sa z pravidla na cesnakových hriankach. Chutí tak naozaj najlepšie. Tento cuketový všetkým veľmi chutil a skonštatovali sme, že aj keď je hlavná ingrediencia...

Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.

Mak siaty ľudia poznajú už storočia...častokrát sa ale zabúda na to, akou je pre naše telo výživnou potravinou. Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom...