Vegan bryndzové halušky

18.04.2021
Mlieko od Lunter nie je 100% rastlinné, ale obsahuje baktérie ktoré pochádzajú zo živočíšneho zdroja (z mlieka). Ako píšu Lunter na svojich stránkach: do budúcna hľadajú niekoho kto by im vedel poskytnúť baktérie pochádzajúce z rastlinného zdroja. Sú rastlinožrúti ktorí si toto mlieko nekúpia a nevypili by ho. Je to úplne ok. Ja som si povedala, že kašľať na baktérie a pokúsim sa vegánskemu publiku ozrejmiť prečo.
🧫Určite ste počuli o kultivovanom mäse. Ide o "čisté mäso" produkované v laboratóriu pomocou kultivácie zvieracích buniek. Velmi zjednodušene ide o proces v ktorom sa zvieraťu odoberie vzorka tkaniva (bezbolestne) a z tejto malej vzorky sa vyrobí kľudne aj celá "krava". Aj celý závod na výrobu ak chcete.

Zviera netrpí, nemusí byť zabité, mäso je 100% identické, konzumenti mäsa sú tým pádom vybavení. Ušetria sa prírodné zdroje a nie málo zvieracích životov. Minulý rok sa predaj kultitovaného mäsa spustil v Singapuri a do roku 2025 by sa malo dostať aj do obchodov a reštaurácií po "celom svete". Samozrejme asi chvíľu potrvá kým bude cenovo dostupné drvivej väčšine obyvateľstva.

🥛Podobne sa pozerám aj na skoro 100% rastlinné kyslé mlieko obsahujúce baktérie pochádzajúce zo živočíšneho zdroja. Ak ich dokážeme z mlieka odobrať a ďalej kultivovať, je to pre mňa prijateľná varianta a dokážem s tým žiť. Ja som sa rozhodla kúpené mlieko spotrebovať a pripraviť si z neho bryndzu pretože tá mi občas naozaj chýba. Samozrejme viete ju pripraviť aj inak a bez tohto mlieka. Dodalo jej však fajnovú kyslosť a taký ten bryndzový smrad..viete čo myslím. 😃

Ingrediencie

Halušky:

600 ml vody

500 g polohrubej múky

1 ČL soli

Vegánska bryndza:

360 g bieleho tofu

180 g údeného tofu

300 ml lunter zakysaného mlieka

90 g žltej cibule

2 PL lahôdkového droždia

citrónová šťava (1 citrón)

soľ

čerstvá pažítka

sójová omáčka

rastlinný olej

Postup:

1. Postavíme si do hrnca vodu na halušky. Vo väčšej miske zmiešame múku so soľou a pridáme vodu. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do vriacej vody a varíme, kým halušky nevyplávajú na povrch.

2. Do mixéra namrvíme biele tofu, pridáme zakysané mlieko, lahôdkové droždie, soľ, cca. 1 PL citrónovej šťavy, na štvrťky prekrojenú cibuľu a vymixujeme do hladka. Po prípade ešte dochutíme soľou a šťavou z citróna.

3. Na panvicu pridáme cca. 1 PL rastlinného oleja a trochu sójovej omáčky. Prihodíme na malé kocky nakrájané údené tofu a opražíme do zlatista.

4. Čerstvo uvarené halušky premiešame s bryndzou a servírujeme s opraženým údeným tofu a s na drobno nasekanou čerstvou pažítkou.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.

Pečená hliva

05.01.2022

1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)

Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...