Vegan carbonara

01.01.2021

Vynikajúce talianske cestoviny, ktoré pozostávajú zo 4 základných ingrediencií, ktorými sú cestoviny, slanina, vajcia a čierne korenie. Povegánštiť túto živočíšnu bombu bola výzva, ale vôbec to nebolo nemožné. Ak ešte nepoznáte čiernu soľ kala namak, jej vajíčková chuť a vôňa vás ohromí. Zoženiete ju vo všetkých obchodoch zdravej výživy. Nenechajte sa zmiasť jej rúžovou farbou. Namiesto slaniny som použila tempeh, ktorý zoženiete aj v Kauflande alebo iných supermarketoch.

Čas pípravy: 30 minút                           Porcie: 2-4

Ingrediencie:

250 - 500 g špagiet

200 ml sójovej smotany

100 g kešu orechov

2- 3 strúčiky cesnaku

1/2 balenia marinovaného tempehu

1 PL lahôdkového droždia

kala namak soľ

nahrubo namleté čierne korenie

Postup:

1. Na pár hodín namočíme kešu do vody (kým nezmäknú).

2. Rozmixujeme ich v mixéri pri nižších otáčkach, až kým nám nevznikne "maslo" (cca. 5 minút).

3. Pridáme sójovú smotanu, lahôdkové droždie a ešte raz premixujeme.

4. Na troche oleja opražíme rozpučený cesnak. Následne cesnak vyberieme a pridáme omáčku, ktorú ohrejeme.

4. Omáčku dochutíme kala namak soľou a nahrubo namletým čiernym korením. Korením nešetrite!

5. Na troške oleja do zlatista opražíme na kocky nakrájaný tempeh.

Tip: Omáčku neodporúčam premiešavať so všetkými špagetami, ale servírovať ju osobitne ku každej porcii.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Segedínsky guľáš- jedlo pôvodom z Maďarska. Jeho základ tvorí kyslá kapusta a v tejto vegánskej verzii to sú sójové kocky. Myslím, že toto je jeden z receptov, kde sa dá mäso nahradiť úplne jednoducho. K segedínu sa ako príloha najlepšie hodí parená knedľa. Ak sa vám ju nechce za každým pripravovať doma (ako mne) v Kauflande nájdete kváskovú...

Vždy som chcela variť viac ázijských jedál a tieto cestoviny sa u nás doma veľmi osvedčili. Aaa milujem jesť paličkami. Strašná frajerina podľa mňa... :D

Tento šalát vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži ale aj zasýti. Zásluhu v recepte na tom nesie čerstvá šalátová uhorka a kyslá smotana. Kôpor je moja obľúbená letná bylina, ktorú by som najradšej pridávala do všetkých jedál. Príznačná chuť a vôňa kôpru si vás buď získa, alebo ho kvôli tomu naopak zavrhnete. Mali by ste však vedieť, že...