Vegan carbonara

01.01.2021

Vynikajúce talianske cestoviny, ktoré pozostávajú zo 4 základných ingrediencií, ktorými sú cestoviny, slanina, vajcia a čierne korenie. Povegánštiť túto živočíšnu bombu bola výzva, ale vôbec to nebolo nemožné. Ak ešte nepoznáte čiernu soľ kala namak, jej vajíčková chuť a vôňa vás ohromí. Zoženiete ju vo všetkých obchodoch zdravej výživy. Nenechajte sa zmiasť jej rúžovou farbou. Namiesto slaniny som použila tempeh, ktorý zoženiete aj v Kauflande alebo iných supermarketoch.

Čas pípravy: 30 minút                           Porcie: 2-4

Ingrediencie:

250 - 500 g špagiet

200 ml sójovej smotany

100 g kešu orechov

2- 3 strúčiky cesnaku

1/2 balenia marinovaného tempehu

1 PL lahôdkového droždia

kala namak soľ

nahrubo namleté čierne korenie

Postup:

1. Na pár hodín namočíme kešu do vody (kým nezmäknú).

2. Rozmixujeme ich v mixéri pri nižších otáčkach, až kým nám nevznikne "maslo" (cca. 5 minút).

3. Pridáme sójovú smotanu, lahôdkové droždie a ešte raz premixujeme.

4. Na troche oleja opražíme rozpučený cesnak. Následne cesnak vyberieme a pridáme omáčku, ktorú ohrejeme.

4. Omáčku dochutíme kala namak soľou a nahrubo namletým čiernym korením. Korením nešetrite!

5. Na troške oleja do zlatista opražíme na kocky nakrájaný tempeh.

Tip: Omáčku neodporúčam premiešavať so všetkými špagetami, ale servírovať ju osobitne ku každej porcii.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim...

Vynikajúce talianske cestoviny, ktoré pozostávajú zo 4 základných ingrediencií, ktorými sú cestoviny, slanina, vajcia a čierne korenie. Povegánštiť túto živočíšnu bombu bola výzva, ale vôbec to nebolo nemožné. Ak ešte nepoznáte čiernu soľ kala namak, jej vajíčková chuť a vôňa vás ohromí. Zoženiete ju vo všetkých obchodoch zdravej výživy. Nenechajte...

Ja sa na Vianoce teším snáď iba kvôli šalátu a kapustnici. Celý rok ich poctivo nejem, aby som si ich mohla cez sviatky naplno vychutnať. Tieto Vianoce budú moje prvé vegánske a tak som sa tešila obzvlášť. Stihla som už ochutnať šalát do ktorého šla bezvaječná majonéza a vymyslela som teda lepšiu verziu. Namiesto majonézy použite bezvaječnú...