Vegan carbonara

01.01.2021

Vynikajúce talianske cestoviny, ktoré pozostávajú zo 4 základných ingrediencií, ktorými sú cestoviny, slanina, vajcia a čierne korenie. Povegánštiť túto živočíšnu bombu bola výzva, ale vôbec to nebolo nemožné. Ak ešte nepoznáte čiernu soľ kala namak, jej vajíčková chuť a vôňa vás ohromí. Zoženiete ju vo všetkých obchodoch zdravej výživy. Nenechajte sa zmiasť jej rúžovou farbou. Namiesto slaniny som použila tempeh, ktorý zoženiete aj v Kauflande alebo iných supermarketoch.

Čas pípravy: 30 minút                           Porcie: 2-4

Ingrediencie:

250 - 500 g špagiet

200 ml sójovej smotany

100 g kešu orechov

2- 3 strúčiky cesnaku

1/2 balenia marinovaného tempehu

1 PL lahôdkového droždia

kala namak soľ

nahrubo namleté čierne korenie

Postup:

1. Na pár hodín namočíme kešu do vody (kým nezmäknú).

2. Rozmixujeme ich v mixéri pri nižších otáčkach, až kým nám nevznikne "maslo" (cca. 5 minút).

3. Pridáme sójovú smotanu, lahôdkové droždie a ešte raz premixujeme.

4. Na troche oleja opražíme rozpučený cesnak. Následne cesnak vyberieme a pridáme omáčku, ktorú ohrejeme.

4. Omáčku dochutíme kala namak soľou a nahrubo namletým čiernym korením. Korením nešetrite!

5. Na troške oleja do zlatista opražíme na kocky nakrájaný tempeh.

Tip: Omáčku neodporúčam premiešavať so všetkými špagetami, ale servírovať ju osobitne ku každej porcii.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.

Pečená hliva

05.01.2022

1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)

Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...