Vegan donuty

12.02.2021

Hlavný rozdiel medzi šiškami a donutmi je ten, že donuty majú v strede otvor a poleva/ náplň sa nedáva dovnútra ale na hornú stranu, ktorá sa môže posypať prakticky čímkoľvek. Ja som sa rozhodla pre veselú a farebnú variantu zdobenia, ale vy môžete použiť napríklad nasekané orechy, či obľúbené ovocie. Tieto donuty sú omnoho zdravšou variantov, ako ich klasický príbuzný- vyprážaný donut. Taktiež nie sú mastné, keďže sa pečú v rúre a nemusíte sa ani trápiť s kysnutým cestom. Zdravšia a jednoduchšia varianta už snáď ani byť nemôže. :)

Čas:  40 minút                              Počet: 18-20 kusov

Ingrediencie

250 g hladká múka

260 ml ovseného mlieka

180 g bieleho tofu

150 g bieleho jogurtu (Green Day- Oat Yog)

8 g kypriaceho prášku

2 PL agáve sirupu

1 PL rastlinného oleja

1 PL kokosového oleja

1 ČL škorice

100 g horkej čokolády ( 70%)

vanilková aróma

Postup:

1. Do mixéra nalámeme tofu, pridáme 1 PL oleja a pár kvapiek vanilkovej arómy. Mixujeme pár minút, kým nevznikne takmer hladký krém.

2. Pridáme biely jogurt a ovsené  mlieko. Premixujeme.

3. V mise zmiešame múku a kypriaci prášok a škoricu. Obsah misy postupne pridávame k tekutým ingredienciám do mixéra. Mixujeme až kým nám nevznikne hladké cesto. Ak doma nemáte mixér kde by sa vám všetko vošlo, tak do misy so sypkými ingredienciami pridajte tie tekuté a výsledné cesto vymixujte tyčovým mixérom.

4. Cesto do formy na donuty dávkujeme pomocou lyžice cca. do trištvrte formičky.

5. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 25 minút do zlatista.

6. Po vybratí z rúry necháme pár minút vychladnúť a pri vyberaní donutov z formičiek si môžeme pomôcť príborovým nožíkom (tak aby ste nepoškrabali plech).

Poleva:

V hrnci roztopíme horkú čokoládu s 1 PL kokosového oleja. Donuty namočíme do čokolády a posypeme napríklad farebným zdobením, nasekanými orechami alebo kúskami ovocia. 

Do pečenia nemusíte použiť presne tú značku bieleho jogurt, ktorý uvádzam v ingredienciách. Ja ho nakupujem v Kauflande, zrejme ho tam nájdete tiež. Nahradiť ho môžete napríklad kyslou smotanou. 

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Bol to veľmi spontánny recept- trebalo spotrebovať roztopenú čokoládu a zvyšky lístkového cesta takže tadaa. Košíčky sú veľmi chutné a jednoduché na prípravu.

Tak na tretí krát sa podaril :) Medzitým som stihla keramickú formu na pečenie prasknúť a opäť zlepiť, ale fotky a recept sú na svete. Je to moja vlastná a zjednodušená verzia quiche- slaného koláča. Quiche je tradičný francúzsky koláč a existuje jeho nespočetné množstvo variant. Namiesto vyrábania vlastného cesta som si ušetrila čas použitím...

Vegan donuty

12.02.2021

Hlavný rozdiel medzi šiškami a donutmi je ten, že donuty majú v strede otvor a poleva/ náplň sa nedáva dovnútra ale na hornú stranu, ktorá sa môže posypať prakticky čímkoľvek. Ja som sa rozhodla pre veselú a farebnú variantu zdobenia, ale vy môžete použiť napríklad nasekané orechy, či obľúbené ovocie. Tieto donuty sú omnoho zdravšou variantov, ako...