Vegan lasagne

19.09.2020

Och ako ja ich milujem... talianská kuchyňa je pre mňa vždy hrot! Pri týchto som použila "mäso" značky Next level meat, ale bežne zvyknem robievať čisto zeleninovú variantu bez mäsových náhrad. Namiesto "mäsa" teda môžete použiť na malé kúsky uvarenú mrkvu spolu s brokolicou a šošovicou. Postup je taký istý- uvaríme v paradajkovej omáčke. Obe verzie sú výborne, je to na Vás pre ktorú sa rozhodnete. :)

Ingrediencie:


Paradajková omáčka:

1 balenie bezvaječných lasagna cestovín

275 g mletého mäsa ( Next level meat)

100 g hnedej šošovice

550 g čerstvých paradajok

400 g arrabiata omáčky ( pasírovaných paradajok)

1 veľká cibuľa

2-3 strúčiky cesnaku

1/3 ČL čierneho korenia

1/2 ČL sladkej mletej papriky

1/2 ČL mletej rasce

soľ

sušená bazalka

čerstvá bazalka

slnečnicový olej

Bešamelová omáčka:

200 ml sójovej smotany

100 ml vody

soľ

mletý muškátový oriešok

vegánsky syr

Postup:

Paradajková omáčka:

1. V osolenej vode si uvaríme predmočenú šošovicu.

2. Na rozohriatom oleji opražíme cibuľu spolu s cesnakom.

3. Pridáme mleté "mäso", štipku soli, papriku, rascu a pražíme cca. 10 minút.

4. K mäsu pridáme na drobno nakrájané čerstvé paradajky spolu s bazalkou, uvarenou šošovicou a podusíme do zmäknutia.

5. Na záver pridáme pasírované paradajky, alebo arrabiata omáčku, čierne korenie a po prípade dochutíme soľou.

Bešamelová omáčka:

1. Na miernom plameni zohrejeme smotanu spolu s vodou. Ochutíme štipkou muškátového orieška, soľou. Zahustíme nastrúhaným vegánskym syrom. Nemiňte všetko-syr si nechajte aj na vrch lasagní. :)

Lasagne:

Používam pekáč 30 x 20 cm. Na cestoviny si pripravíme misku s vodou do ktorej budeme máčať pláty cestovín.

1. Spodok pekáča polejeme bešamelom.

2. Plátky cestovín namočíme do vody- vytiahneme- nechame odkvapkať- ukladáme na pekáč. Máčame stále po jednom. Ak dáte namočiť cestoviny v kope, po chvíli sa vám zlepia dohoromady.

3. Vrstvu cestovín rovnomerne polejeme paradajkovou omáčkou.

4. Vrch paradajkovej omáčky polejeme bešamelom. Obe omáčky sa snažíme poliať aj na okraje cestovín.

5. Ukladáme ďalšiu vrstvu cestovín, no tento krát vystriedame otočenie (raz na výšku, raz na šírku, aby sa nám jednotlivé vrstvy previazali).

6. Rovnako postupujeme aj pri ďalších vrstvách. 

7. Posledná vrstva bude pozostávať z cestovín. Na vrch rovnomerne vylejeme zvyšný bešamel a štedro posypeme syrom.

Lasagne pečieme pri 180 °C cca. 45- 50 minút. Na poslených 10 minút môžete pekáč presunúť vyššie aby sa nám syr na vrchu pekne pripiekol.

Podávame pokvapkané olivovým olejom a s čerstvou bazalkou. 

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim...

Vynikajúce talianske cestoviny, ktoré pozostávajú zo 4 základných ingrediencií, ktorými sú cestoviny, slanina, vajcia a čierne korenie. Povegánštiť túto živočíšnu bombu bola výzva, ale vôbec to nebolo nemožné. Ak ešte nepoznáte čiernu soľ kala namak, jej vajíčková chuť a vôňa vás ohromí. Zoženiete ju vo všetkých obchodoch zdravej výživy. Nenechajte...

Ja sa na Vianoce teším snáď iba kvôli šalátu a kapustnici. Celý rok ich poctivo nejem, aby som si ich mohla cez sviatky naplno vychutnať. Tieto Vianoce budú moje prvé vegánske a tak som sa tešila obzvlášť. Stihla som už ochutnať šalát do ktorého šla bezvaječná majonéza a vymyslela som teda lepšiu verziu. Namiesto majonézy použite bezvaječnú...