Vegan lasagne

19.09.2020

Och ako ja ich milujem... talianská kuchyňa je pre mňa vždy hrot! Pri týchto som použila "mäso" značky Next level meat, ale bežne zvyknem robievať čisto zeleninovú variantu bez mäsových náhrad. Namiesto "mäsa" teda môžete použiť na malé kúsky uvarenú mrkvu spolu s brokolicou a šošovicou. Postup je taký istý- uvaríme v paradajkovej omáčke. Obe verzie sú výborne, je to na Vás pre ktorú sa rozhodnete. :)

Ingrediencie:


Paradajková omáčka:

1 balenie bezvaječných lasagna cestovín

275 g mletého mäsa ( Next level meat)

100 g hnedej šošovice

550 g čerstvých paradajok

400 g arrabiata omáčky ( pasírovaných paradajok)

1 veľká cibuľa

2-3 strúčiky cesnaku

1/3 ČL čierneho korenia

1/2 ČL sladkej mletej papriky

1/2 ČL mletej rasce

soľ

sušená bazalka

čerstvá bazalka

slnečnicový olej

Bešamelová omáčka:

200 ml sójovej smotany

100 ml vody

soľ

mletý muškátový oriešok

vegánsky syr

Postup:

Paradajková omáčka:

1. V osolenej vode si uvaríme predmočenú šošovicu.

2. Na rozohriatom oleji opražíme cibuľu spolu s cesnakom.

3. Pridáme mleté "mäso", štipku soli, papriku, rascu a pražíme cca. 10 minút.

4. K mäsu pridáme na drobno nakrájané čerstvé paradajky spolu s bazalkou, uvarenou šošovicou a podusíme do zmäknutia.

5. Na záver pridáme pasírované paradajky, alebo arrabiata omáčku, čierne korenie a po prípade dochutíme soľou.

Bešamelová omáčka:

1. Na miernom plameni zohrejeme smotanu spolu s vodou. Ochutíme štipkou muškátového orieška, soľou. Zahustíme nastrúhaným vegánskym syrom. Nemiňte všetko-syr si nechajte aj na vrch lasagní. :)

Lasagne:

Používam pekáč 30 x 20 cm. Na cestoviny si pripravíme misku s vodou do ktorej budeme máčať pláty cestovín.

1. Spodok pekáča polejeme bešamelom.

2. Plátky cestovín namočíme do vody- vytiahneme- nechame odkvapkať- ukladáme na pekáč. Máčame stále po jednom. Ak dáte namočiť cestoviny v kope, po chvíli sa vám zlepia dohoromady.

3. Vrstvu cestovín rovnomerne polejeme paradajkovou omáčkou.

4. Vrch paradajkovej omáčky polejeme bešamelom. Obe omáčky sa snažíme poliať aj na okraje cestovín.

5. Ukladáme ďalšiu vrstvu cestovín, no tento krát vystriedame otočenie (raz na výšku, raz na šírku, aby sa nám jednotlivé vrstvy previazali).

6. Rovnako postupujeme aj pri ďalších vrstvách. 

7. Posledná vrstva bude pozostávať z cestovín. Na vrch rovnomerne vylejeme zvyšný bešamel a štedro posypeme syrom.

Lasagne pečieme pri 180 °C cca. 45- 50 minút. Na poslených 10 minút môžete pekáč presunúť vyššie aby sa nám syr na vrchu pekne pripiekol.

Podávame pokvapkané olivovým olejom a s čerstvou bazalkou. 

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Segedínsky guľáš- jedlo pôvodom z Maďarska. Jeho základ tvorí kyslá kapusta a v tejto vegánskej verzii to sú sójové kocky. Myslím, že toto je jeden z receptov, kde sa dá mäso nahradiť úplne jednoducho. K segedínu sa ako príloha najlepšie hodí parená knedľa. Ak sa vám ju nechce za každým pripravovať doma (ako mne) v Kauflande nájdete kváskovú...

Vždy som chcela variť viac ázijských jedál a tieto cestoviny sa u nás doma veľmi osvedčili. Aaa milujem jesť paličkami. Strašná frajerina podľa mňa... :D

Tento šalát vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži ale aj zasýti. Zásluhu v recepte na tom nesie čerstvá šalátová uhorka a kyslá smotana. Kôpor je moja obľúbená letná bylina, ktorú by som najradšej pridávala do všetkých jedál. Príznačná chuť a vôňa kôpru si vás buď získa, alebo ho kvôli tomu naopak zavrhnete. Mali by ste však vedieť, že...