Postup:
Paradajková omáčka:
1. V osolenej vode si uvaríme predmočenú šošovicu.
2. Na rozohriatom oleji opražíme cibuľu spolu s cesnakom.
3. Pridáme mleté "mäso", štipku soli, papriku, rascu a pražíme cca. 10 minút.
4. K mäsu pridáme na drobno nakrájané čerstvé paradajky spolu s bazalkou, uvarenou šošovicou a podusíme do zmäknutia.
5. Na záver pridáme pasírované paradajky, alebo arrabiata omáčku, čierne korenie a po prípade dochutíme soľou.
Bešamelová omáčka:
1. Na miernom plameni zohrejeme smotanu spolu s vodou. Ochutíme štipkou muškátového orieška, soľou. Zahustíme nastrúhaným vegánskym syrom. Nemiňte všetko-syr si nechajte aj na vrch lasagní. :)
Lasagne:
Používam pekáč 30 x 20 cm. Na cestoviny si pripravíme misku s vodou do ktorej budeme máčať pláty cestovín.
1. Spodok pekáča polejeme bešamelom.
2. Plátky cestovín namočíme do vody- vytiahneme- nechame odkvapkať- ukladáme na pekáč. Máčame stále po jednom. Ak dáte namočiť cestoviny v kope, po chvíli sa vám zlepia dohoromady.
3. Vrstvu cestovín rovnomerne polejeme paradajkovou omáčkou.
4. Vrch paradajkovej omáčky polejeme bešamelom. Obe omáčky sa snažíme poliať aj na okraje cestovín.
5. Ukladáme ďalšiu vrstvu cestovín, no tento krát vystriedame otočenie (raz na výšku, raz na šírku, aby sa nám jednotlivé vrstvy previazali).
6. Rovnako postupujeme aj pri ďalších vrstvách.
7. Posledná vrstva bude pozostávať z cestovín. Na vrch rovnomerne vylejeme zvyšný bešamel a štedro posypeme syrom.
Lasagne pečieme pri 180 °C cca. 45- 50 minút. Na poslených 10 minút môžete pekáč presunúť vyššie aby sa nám syr na vrchu pekne pripiekol.
Podávame pokvapkané olivovým olejom a s čerstvou bazalkou.