Vegan makovky

28.09.2021

Tento víkend sme s priateľmi strávili na chate v Slovenskom raji. Pred odchodom na turistiku sme si sadli k spoločným raňajkám a každý si servíroval to svoje. Keďže ja som tím slané raňajky, vytiahla som klasicky pečivo a párky od Lunter. Zbadala som však raňajky kamošov, ktorí vytiahli vianočku, maslo, džem, mlieko. Úplne mi to pripomenulo detstvo a raňajky u babky, alebo to ako mamka z obchodu k bielym rožkom z času načas priniesla aj zopár makoviek. Najsilnejšiu tendenciu pripomínať si jedlá z detstva mám vtedy, keď ma trápi prechlanutie / choroba. Známa chuť a vôňa (aj keď mám vtedy obmedzené chuťové a čuchové zmysly), ma prenáša do detských čias, kedy mi doma nosili čaj, jedlo a starali sa o mňa. Nezabudnem ani na to ako ma prvý krát zmohla choroba pri mojom priateľovi. To sme spolu ešte nebývali a ja som sa ho stránila (posielala ho domov) aby sa odo mňa nenakazil. On na mňa len úplne nechápavo pozrelal a samozrejme ostal. Varil mi čaj, ležal so mnou pri seriáloch a robil mi tú najlepšiu spoločnosť. Pre niekoho samozrejmosť, pre mňa ale nebola a akosi mi to utkvelo v pamäti ako spomienka plná lásky.

Späť k makovkám :) Cesto nie je klasické - kysnuté ale jogurtové. Receptík je úplne jednoduchý a časovo prispôsobený pre tých, ktorí chcú mať napečené a navarené čo najrýchlejšie ako ja.

Porcie: 4 kusy                              Čas: 30 minút + 30 minút pečenie

Ingrediencie

400 g rastlinného jogurtu (kokosový Vemondo - Lidl)

400 g hladkej múky

12 g kypriaceho prášku ( 1 balenie )

1/4 ČL vanilkovej arómy


Na potretie a posypanie:

50 ml sójového mlieka

2 ČL agáve sirupu

celý mak

Postup:

1. Hladkú múku premiešame s kypriacim práškom.

2. Pridáme jogurt, vanilkovú arómu a vymiesime lepkavé cesto.

3. Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, vytvarujeme bochník (snažte sa do cesta nezapracovať veľa múky).

4. Bochník rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú časť spracujeme do podlhovastého valčeka a uložíme na pečiaci papier do tvaru podkovy.

5. V miske rozmiešame sójové mlieko s agáve sirupom a štedro ním potrieme makovky.

6. Vrch makoviek posypeme ako inak - makom a dáme piecť.

7. Pečieme pri 180 °C po dobu 30 minút - do zlatista.

Tip na servírovanie: Makovky rozkrojíme, potrieme rastlinným maslom Rama classic nesolená a obľúbeným domácim lekvárom. Ak si chcete pripomenúť detstvo odporúčam podávať s Grankom. Nesladené sójové mlieko od Alpro má hustú konzistenciu a chutí podľa mňa najpríbuznejšie tomu kravskému.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Vegan makovky

28.09.2021

Tento víkend sme s priateľmi strávili na chate v Slovenskom raji. Pred odchodom na turistiku sme si sadli k spoločným raňajkám a každý si servíroval to svoje. Keďže ja som tím slané raňajky, vytiahla som klasicky pečivo a párky od Lunter. Zbadala som však raňajky kamošov, ktorí vytiahli vianočku, maslo, džem, mlieko. Úplne mi to pripomenulo detstvo...

Škvarkovníky, alebo inak povedané oškvarkové pagáče poznáme asi všetci. Ako dieťa som ich neznášala a chutili mi vždy skôr zemiakové. Avšak s Lunter rastlinnou škvarkovou nátierkou som im prišla na chuť. Do tých, ktoré vidíte na foto som zabudla počas prípravy primiešať mletú rascu, preto sú svetlejšie. Odporúčam ich pred pečením posypať sezamom a...

Musím sa priznať, že kakaovníky mám možno ešte radšej, ako škoricovníky. Postup a príprava sa okrem náplne veľmi nelíšia. Škoricovníky mám radšej, ako "jednohubky" a kakovníky zas rolujem a krájam vo forme väčších "lúpačok". Je to ale v podstate jedno, aký spôsob si zvolíte. Komu je ako po chuti. :)