Vegan makový koláč

06.04.2021

Mak siaty ľudia poznajú už storočia...častokrát sa 

e pre naše telo výživnou potravinou. Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom vápnika aj železa. Pri pečení koláčov používam vždy menší pekáčik, akurát pre dvoch. Ak by ste ale chceli makového koláču napiecť viac, odporúčam si ingrediencie zdvojnásobiť. Mám vyskúšanú aj variantu receptu v ktorom som namiesto uvedených 30 g maku pridala 50 g (plus 30 ml mlieka). Aj táto druhá verzia bola výborná a o čosi makovejšia. Koláčik však nechajte naozaj poriadne dopiecť, aby sa vám potom pekne odlepoval od pekáča.

Ingrediencie:

200 g polohrubej múky

210 ml mandľového mlieka

80 g trstinového cukru

50 ml rastlinného oleja

30 g mletého maku

1/2 balenia kypriaceho prášku (6g)

1 ČL jablčného octu

štipka soli

pár kvapiek vanilkovej arómy

Postup:

1. V miske zmiešame mlieko spolu s 1 ČL jablčného octu a necháme chvíľu postáť.

2. Medzitým si v druhej miske zmiešame všetky sypké ingrediencie.

3. K mlieku s octom primiešame aj olej a pár kvapiek vanilkovej arómy.

4. Obsahy oboch mís spolu poriadne primiešame až nám vznikne hladké cesto.

5. Na pečenie použijeme menší pekáčik o rozmeroch cca. 20 x 30 cm, ktorý vymastíme troškou rastlinného tuku a vysypeme múkou.

6. Pečieme pri 180° C 20- 25 minúť. Či je koláč hotový zistíme pomocou drevenej špajle.


Citrónová poleva:

K práškovému cukru prilievame po troške citrónovej šťavy a vymiešame na požadovanú konzistenciu. O čosi zdravším variantom je použiť kokosové mlieko z plechovky a dochutiť ho práškovým cukrom a citrónovou šťavou.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Mak siaty ľudia poznajú už storočia...častokrát sa ale zabúda na to, akou je pre naše telo výživnou potravinou. Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom...

Pri každom recepte ma baví hľadať si zaujímavosti o danom jedle. Aký je jeho pôvod, ako sa rokmi menilo a ako sa rozšírilo do sveta. Za vznikom muffinov sa skrýva celkom milá história o ktorú sa s vami chcem podeliť. Podľa dochovaných záznamov sa muffiny prvý krát objavili v cca. 10. - 11. storočí vo Walese. Boli určené pre služobníctvo...