Makový koláč s citrónovou polevou

06.04.2021

Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom vápnika aj železa.

Ingrediencie:

400 g polohrubej múky

420 ml mandľového mlieka

160 g trstinového cukru

100 ml rastlinného oleja

60 g mletého maku

1 balenie kypriaceho prášku (12g)

2 ČL jablčného octu

štipka soli

pár kvapiek vanilkovej arómy

Postup:

1. V miske zmiešame mlieko spolu s 2 ČL jablčného octu a necháme chvíľu postáť.

2. Medzitým si v druhej miske zmiešame všetky sypké ingrediencie.

3. K mlieku s octom primiešame aj olej a pár kvapiek vanilkovej arómy.

4. Obsahy oboch mís spolu poriadne primiešame až nám vznikne hladké cesto.

5. Na pečenie použijeme menší pekáčik o rozmeroch cca. 35 x 25 cm, ktorý vymastíme troškou rastlinného tuku a vysypeme múkou.

6. Pečieme pri 180° C 20- 25 minúť. Či je koláč hotový zistíme pomocou drevenej špajle.


Citrónová poleva:

K práškovému cukru prilievame po troške citrónovej šťavy a vymiešame na požadovanú konzistenciu. O čosi zdravším variantom je použiť kokosové mlieko z plechovky a dochutiť ho práškovým cukrom a citrónovou šťavou.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Recept z detstva, ktorý som vytiahla z mamkinho kuchárskeho zošita. Najradšej som pletenec jedávala za tepla a brávala ho so sebou na klzisko. V recepte som použila čokoládový / kakaový puding, no môžete ho vymeniť za akýkoľvek príchuť. Chystám sa určite vyskúšať pistáciovú variantu. Recept na kysnuté cesto je univerzálne a dá sa použiť aj pri...

Perník

28.11.2021

Perník je jeden z tých koláčov, ktoré pečiem iba v zime, v čase okolo Vianoc. Tak nejak automaticky. Vôňa perníkového korenia, škorice, roztopenej čokolády - to sú tie pravé zimné vône kuchyne. :)

Zbytočne vám ho budem opisovať. Ten si jednoducho musíte upiecť a ochutnať. My ho máme doma tento mesiac už po 3. krát. Veľmi som chcela napodobniť ten, ktorý kedysi predávali balený v Lidli a pamätám si ho ešte ako malá slečna. Dosť sa mi to podľa mňa podarilo.