Makový koláč s citrónovou polevou

06.04.2021

Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom vápnika aj železa.

Ingrediencie:

400 g polohrubej múky

420 ml mandľového mlieka

160 g trstinového cukru

100 ml rastlinného oleja

60 g mletého maku

1 balenie kypriaceho prášku (12g)

2 ČL jablčného octu

štipka soli

pár kvapiek vanilkovej arómy

Postup:

1. V miske zmiešame mlieko spolu s 2 ČL jablčného octu a necháme chvíľu postáť.

2. Medzitým si v druhej miske zmiešame všetky sypké ingrediencie.

3. K mlieku s octom primiešame aj olej a pár kvapiek vanilkovej arómy.

4. Obsahy oboch mís spolu poriadne primiešame až nám vznikne hladké cesto.

5. Na pečenie použijeme menší pekáčik o rozmeroch cca. 35 x 25 cm, ktorý vymastíme troškou rastlinného tuku a vysypeme múkou.

6. Pečieme pri 180° C 20- 25 minúť. Či je koláč hotový zistíme pomocou drevenej špajle.


Citrónová poleva:

K práškovému cukru prilievame po troške citrónovej šťavy a vymiešame na požadovanú konzistenciu. O čosi zdravším variantom je použiť kokosové mlieko z plechovky a dochutiť ho práškovým cukrom a citrónovou šťavou.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Postačia vám len 3 ingrediencie ktoré doma určite nájdete. Šľahačka má viac využití. Môžete ju použiť ako ozdobu koláčov, čo určite odporúčam pretože po stuhnutí v chladničke drží tvar. Tento kávovo - cukrový doping si môžete dopriať aj v horúcich teplých dňoch. Po vymixovaní nadávkujte šľahačku do pohárov, prihoďte pár kociek ľadu a máte skvelé...

Biele tofu je skvelá univerzálna potravina, ktorá sa dá pripraviť na slano aj na sladko. V tomto koláči som ho použila ako tvaroh. Stačí ho správne dochutiť a rozdiel skoro nespoznáte. Vedeli ste, že kvety orgovánu sa dajú jesť? Je to taktiež krásna ozdoba koláčov a sladkých dezertov. :)

Na tento recept vám postačia 3 jednoduché a lacné ingrediencie a nie je to žiadna aquafaba, agar agar ani iné podivné slovíčko začínajúce na písmeno "a". Recept je rýchly a výsledkom je poriadne sýta dobrota. ktorá obsahuje len čistú čokoládu.