Vegan perník

01.10.2020

Tento koláč zvládne upiecť aj najväčší "neschopák." Použila som dávkovanie na menší pekáčik, tak akurát na dva dni pre dvoch. Ak chcete perníka viac, zdvojnásobte dávku. Základné parametre, ktoré podľa mňa musí spĺňať každý dobrý perník sú: vláčnosť, musí byť potretý domácim barackovým lekvárom a poliaty kvalitnou horkou čokoládou. Ja používam 70% horkú čokoládu a kto jedol sabinovské baracky vie, že lekvár z nich je najlepší haha.

Ingrediencie:

200 ml mandľového mlieka

150 g hladkej pšeničnej múky

50 g kryštálového cukru

20 g krupice

20 g kakaa

 1,5 ČL kypriaceho prášku

1/2 ČL sódy bikarbóny

1/2 ČL perníkového korenia

1 PL jablčného octu

štipka soli

50 ml slnečnicového oleja

50 g horkej čokolády 70%

barackový džem

voda

orechy na dozdobenie

Postup:

1. Zmiešame mandľové mlieko s jablčným octom a necháme chvíľu postáť.

2. Za ten čas si v inej miske zmiešame všetky sypké ingrediencie.

3. K mlieku s octom prilejeme olej a následne túto zmes primiešame do misky so sypkými ingredienciami. Miešame do kým nám nevznikne hladké cesto bez hrudiek.

4. Pekáč o rozmeroch cca. 20 x 30 cm si vymastíme olejom a následne naň prilepíme pečiaci papier.

5. Cesto rovomerne rozotrieme a pečieme pri vyhriatej rúre na 180° C cca. 20-25 minút. Každá rúra je iná, preto perník po približne 15 minútach pečenia skontrolujte prepichnutím špáradla. Ak je špáradlo po vytiahnutí mokré- perník ešte potrebuje dopiecť. Ak je suché- je dopečenô.

6. Vychladený perník potrieme vrstvou barackového džemu (štedro :)).

7. Do hrnca s vodou dáme zohrievať vodu. Do tohto vodného kúpeľa vložíme menší hrniec s čokoládou a necháme ju roztopiť. Ak je čokoláda hustá a nechce sa topiť, prilievajte do nej po troške vody, kým nedosiahne vami požadovanú konzistenciu. Najjednoduchší a najzdravší spôsob ;) Čokoláda by nemala byť príliš riedka, aby sa z perníka nezlievala.

8. Roztopenou čokoládou perník polejeme a pomocou lyžice opatrne rozotrieme po celom povrchu.

9. Krájame až po vychladení čokolády. Ja osobne dávam celý pekáčik na noc do chladničky. Vrch môžete dozdobiť orieškami, alebo posypať strúhaným kokosom.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Tento recept som pripravovala vyslovene pre Vás a "čoko-milovíkov" v mojom okolí, keďže ja osobne nie som veľký fanúšik čokoládových dezertov. Nesmrteľná kombinácia čokolády a banánov si ale získala aj moje chuťové poháriky. Korpus je pripravený na štýl brownies. Čokoládová pena neobsahuje žiadne špeciálne ingrediencie ani zbytočne pridaný cukor,...

V poslednej dobe ma posadlo do každého cesta na koláč pridávať mak. Okrem toho, že ho milujem je mak aj výborným zdrojom vápnika. Živočíšne mlieko predbieha 12- násobne a o jeho vstrebateľnosť do tela sa báť taktiež nemusíte. K tomuto cestu sa namiesto marhúľ skvelo hodia aj čerešne alebo višne.

Sirup mám rada tak akurát kyslý, akurát sladký. Všetko samozrejme závisí od ríbezlí, preto treba vždy všetko ochutnávať. :) Sirup skladujem v chladničke a je určený na rýchlu konzumáciu. V chladničke vydrží tak 1 - 2 týždne. Z 2 kg ríbezlí sa mi podarilo navariť 3 litre sirupu.