Perník

28.11.2021

Perník je jeden z tých koláčov, ktoré pečiem iba v zime, v čase okolo Vianoc. Tak nejak automaticky. Vôňa perníkového korenia, škorice, roztopenej čokolády - to sú tie pravé zimné vône kuchyne. :)

Ingrediencie:

720 g polohrubej múky

700 ml Sproud original mlieka ( môžete nehradiť akýmkoľvek sójovým )

260 ml repkového / slnečnicového oleja

200 g kryštálového cukru

70 ml čierneho čaju

40 g zemiakového škrobu

4 PL kakaa

2 PL jablčného octu

3 ČL perníkového korenia

1 bal. kypriaceho prášku do pečiva ( 12 g )

1/2 ČL mletej škorice

1 ČL sódy bikarbóny

Na vrch:

marhuľový lekvár / džem

horká čokoláda na poliatie

sladká posýpka na ozdobenie / orechy

Postup:

1. Uvaríme čierny čaj ( môže byť aj sáčkový ). Necháme vychladnúť.

2. Mlieko zmiešame spolu s octom a necháme chvíľu odpočívať.

3. Vo väčšej mise zmiešame všetky sypké ingrediencie. Pridáme k nim vychladený čierny čaj, mlieko s octom a olej. Poriadne premiešame.

4. Cesto vylejeme na pekáč vymastený rastlinným tukom. Ja používam pekáč s rozmermi cca. 23 x 35 cm. Vyšiel mi vysoký perník ako vidíte na fotkách. Ak máte radšej nižší rozmer koláču, pripravte si polovičnú dávku. Alebo pripravte klasickú dávku ako píšem v recepte ale vyberte si väčší pekáč.

5. Pečieme pri 180 °C cca. 45 minút. Stred perníka vám trošku narastie do výšky, no po vychladení pekne klesne.

6. Vychladený perník potrieme marhuľovým džemom a polejeme čokoládou. Dozdobiť ho môžete orechmi, kokosom alebo farebnou posýpkou.

Môžete ma sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Recept z detstva, ktorý som vytiahla z mamkinho kuchárskeho zošita. Najradšej som pletenec jedávala za tepla a brávala ho so sebou na klzisko. V recepte som použila čokoládový / kakaový puding, no môžete ho vymeniť za akýkoľvek príchuť. Chystám sa určite vyskúšať pistáciovú variantu. Recept na kysnuté cesto je univerzálne a dá sa použiť aj pri...

Perník

28.11.2021

Perník je jeden z tých koláčov, ktoré pečiem iba v zime, v čase okolo Vianoc. Tak nejak automaticky. Vôňa perníkového korenia, škorice, roztopenej čokolády - to sú tie pravé zimné vône kuchyne. :)

Zbytočne vám ho budem opisovať. Ten si jednoducho musíte upiecť a ochutnať. My ho máme doma tento mesiac už po 3. krát. Veľmi som chcela napodobniť ten, ktorý kedysi predávali balený v Lidli a pamätám si ho ešte ako malá slečna. Dosť sa mi to podľa mňa podarilo.