Vegan segedín s domácou knedľou

02.06.2020

Segedínsky guľáš- jedlo pôvodom z Maďarska. Jeho základ tvorí kyslá kapusta a v tejto vegánskej verzii to bude aj sójové mäso. Myslím, že toto je jeden z receptov, kde sa dá mäso nahradiť úplne jednoducho a nepocítite nejaký veľký chuťový rozdiel. 

Pri varení tohto receptu budete potrebovať zeleninový vývar. Ja mávam doma vždy nejaký zamrazený. Ak ho nemáte môžete použiť aj zeleninový bujón. V dohľadnej dobe pridám aj recept, ako si takýto zeleninový vývar doma varím. Robím ho silnejší a korenistejší, aby som pri ďalšom varení nemusela jedlo toľko dochucovať.

Ingrediencie:

Knedľa:

500 g polohrubej múky

350 ml vody

15 g čerstvého droždia/ alebo 10 g sušeného droždia

2 ČL soli

1 ČL cukru

1 ČL oleja

Segedín:

810 g kyslej kapusty

2 červené cibule

2 ČL hladkej múky

2 ČL sladkej mletej papriky

1 ČL pálivej mletej papriky

1 ČL mletej rasce

1 ČL soli

2 ks bobkového listu

2 ČL sójovej omáčky

čierne korenie

zvyšný vývar zo sójového mäsa ( cca. 200 ml)

sójová smotana (ľubovoľné)

Sójové mäso:

400 ml zeleninového vývaru

300 ml vody

2 ČL sójovej omáčky

160 g sójových kociek/ plátkov

Postup:

Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ, droždie a cukor. Pridáme vodu a poriadne premiešame. Vznikne nám lepivé cesto z ktorého si vytvarujeme bochník a necháme ho 1 prikryté  hodinu kysnúť na teplom mieste.

Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozdelíme si ho na 2 polovice, Na pomúčenej doske vypracujeme 2 bochníky a necháme ešte 20 minút kysnúť.

Hrniec naplníme do polovice vodou a necháme ju zovrieť. Do takejto vriacej vody vložíme obe knedle a na strednom plameni varíme prikryté 20 minút ( bez odkrývania).

Uvarené knedle potrieme olejom a máme ich pripravené na servírovanie.

Varenie segedínu začneme prípravou sójoveho mäsa. Môžete použiť sójové kocky, alebo plátky ako ja. Do hrnca nalejeme 400 ml zeleninového vývaru. (Ja mám nejaký vždy zamrazený. Ak nemáte, môžete požiť aj zeleninový bujón). Do vývaru prilejeme ešte 300 ml vody a 2 ČL sójovej omáčky. Sójové mäso varíme 15- 20 minút. Po vychladnutí ho v utierke zbavíme prebytočnej vody. Vývar, ktorý sa nám z varenia sójového mäsa zvýši si odložíme bokom.

Očistenú cibuľu nadrobno nakrájame a osmažíme ju na oleji. Keď je cibuľa osmažená do zlatista, pridáme sladkú a pálivú mletú papriku, múku a rascu. Ak máte radšej menej pikantný segedín, použite namiesto 1 ČL pálivej papriky- 1/2 ČL. Koreniny spolu s cibuľou poriadne premiešame a pól minúty opražíme. Následne zalejeme vývarom zo sójového mäsa, ktorý sme si odložili bokom a pridáme bobkové listy.

Do hrnca prihodíme sójové mäso a chvíľku povaríme. Následne pridáme kapustu aj spolu so šťavou a s 2 ČL sójovej omáčky. Hrniec prikryjeme pokrievkou a dusíme cca. 20 minút, kým kapusta nezmäkne. Kapusta by mala pustiť dostatok vody, no ak sa vám zdá segedín hustý- prilejte ešte vodu.

Po dovarení segedínu vyberieme bobkové listy a prípadne dochutíme čiernym korením a soľou.

Na zjemnenie môžete použiť sójovú smotanu podľa chuti.

Moje recepty sledujte aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Vždy som chcela variť viac ázijských jedál a tieto cestoviny sa u nás doma veľmi osvedčili. Aaa milujem jesť paličkami. Strašná frajerina podľa mňa... :D

Tento šalát vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži ale aj zasýti. Zásluhu v recepte na tom nesie čerstvá šalátová uhorka a kyslá smotana. Kôpor je moja obľúbená letná bylina, ktorú by som najradšej pridávala do všetkých jedál. Príznačná chuť a vôňa kôpru si vás buď získa, alebo ho kvôli tomu naopak zavrhnete. Mali by ste však vedieť, že...

Horúčavy nás nemajú opustiť ani v najbližších dňoch a ako to cez také teplo býva - človeku sa veľmi jesť nechce. Tento šalátik sa na takého dni úplne hodí. Je ľahký, ale zasýti tak akurát a osviežujúcim ho robí čerstvá zelenina. Kto bulgur vo svojej kuchyni ešte nepoužil tak si ho po tomto recepte určite zamiluje. Ide vlastne o predvarenú...