Vegánska koložvárska

19.05.2020

Koložvárska kapusta je chutné jedlo pôvodom z Transylvánie. Niektorí z vás pripravujú toto jedlo úplne inak. Všetky suroviny pekne vrstvia do pekáča. No skúste ich zmiešať a tak upiecť.

Ingrediencie

230 g ryže (Parboiled)

680-1000 g kyslej kapusty v náleve (hmotnosť aj s nálevom)

1 balenie údeného tofu

1 balenie marinovaného tempehu (voliteľné)

200 g vegánskej kyslej smotany 

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

1 ČL mletej papriky

1 ČL mletej rasce

1  ČL soli

čierne korenie

olej

Postup

Ako prvú si uvaríme ryžu. Na rozohriatom oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. 

Keď je cibuľa spražená, pridáme vo vode premytú ryžu a minútu opražíme. Zalejeme 170 ml vody, osolíme (1/2 ČL ) a prykritú varíme, kým sa voda nevyparí/ nenapije do ryže.

Medzi tým si v mise zmiešame kapustu (bez šťavy, ale žmýkať ju nemusíte) a rukami namrvené tofu ( po prípade aj tempeh). Následne primiešame ryžu, 1/2 ČL soli, rascu a papriku. Všetko poriadne premiešame a vysypeme na olejom vymastený pekáč ( cca. 20 x 26 cm).

Pomocou lyžice koložvársku jemne utlačíme a na vrchu uhladíme. 

Pečieme 30 minút pri 180°C.

Po 30 minútach na vrch rozotrieme kyslú smotanu zmiešanú so soľou a 1/2 ČL mletej papriky.

Pekáč si v rúre presunieme do najvyššej polohy a zapekáme pri 200°C do kým sa nám zo smotany nevytvorí na vrchu "kôrka".

Podávame s kyslou smotanou, bazalkou a varenými maslovými zemiakmi. Alebo si vymyslite vlastné varianty podľa chuti a preferencií. :)

Vegánsku smotanu kupujem v Lidli. Je síce jemne kokosová no nie je nijak sladená a keď ju zmiešate so soľou a paprikou, po zapečení to nespoznáte. Ja si ju ale ku koložvárskej doprajem aj čerstvú. Je to v konečnom výsledku veľmi zaujímavá a príjemná kombinácia chutí. :)