Vegánska treska

19.10.2020

Znie to priam nemožne, ale je to tak. Našu slovenskú pochúťku si je možné pripraviť aj bez ryby. :) Čo sa týka trhu s náhradami mäsa, ryba je tohtoročnou novinkou. Na Slovensko žiaľ ešte nedorazila, no recenzie som na ňu počula len dobré. V tomto prípade rybaciu chuť zabezpečia nori riasy, ktoré sú pre vegánov aj výborným zdrojom jódu. 

Ingrediencie:

60 g kešu orechov

1 balenie bieleho tofu

1 menšia cibuľka

1 stredná kyslá uhorka

1 sklíčko zaváranej mrkvy s hráškom

1/2 plátku nori riasy ( 1PL vločiek)

2 ČL horčice

3 PL vody zo zaváraných uhoriek

1 PL olivového oleja

30 ml vody

vegánska majonéza (cca. 6 ČL)

soľ

čierne korenie


Postup:

1. Kešu namočíme na 1- 2 hod. do vody. Vodu zlejeme aby sme sa zbavili nečistôt v orechoch a prilejeme novú- 30 ml. Kešu spolu s vodou mixujeme cca. 3- 5 minút do hladkého masla.

2. Pomocou vidličky si namrvíme tofu a pridáme ho do mixéru. Spolu s ním tiež horčicu, vodu z kyslých uhoriek, olivový olej, soľ a čierne korenie podľa chuti.

3. Všetko spolu rozmixujeme a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, mrkvu spolu s hráškom (nemusíte celé sklíčko či konzervu, stačí od oka), na drobno nakrájanú uhorku, na malé kúsky nastrihané nori riasy (vločky) a majonézu. 

4. Všetko poriadne premiešame a dochucujeme soľou, majonézou a uhorkovou šťavou.

Môžete ma sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Presne zloženie tataráku sa líši nie len podľa krajiny, ale taktiež podľa každého stravníka. Môžete ho podávať samostatne so všetkými ingredienciami alebo ho vopred zmiešať a ochutiť. Podáva sa z pravidla na cesnakových hriankach. Chutí tak naozaj najlepšie. Tento cuketový všetkým veľmi chutil a skonštatovali sme, že aj keď je hlavná ingrediencia...

Veľká noc je za dverami a s jej príchodom súvisia aj "tradičné" pokrmy na sviatočnom stole. Ja osobne veľkú noc nijak zvlášť neoslavujem a nikdy som tieto sviatky nemala rada. Čomu sa však v tomto aprílovom období teším je príchod obľúbenej jari, príchod nového života, teším sa z toho ako rozkvitá príroda okolo nás. Spájať však oslavu "nového"...

Sladké milujú určite mnohí z vás. Ak si cez víkend potrpíte na poriadne raňajky, lievance sú vždy dobrou voľbou. Môžete si k nim naservírovať ovocie podľa chuti a doplniť ich dobrou kávou. Mak, ako mnohí viete, obsahuje obrovské množstvo vápnika (cca. 12x viac, ako mliečne výrobky), preto som ním ozvláštnila aj tieto lievance. Ja kupujem mletý mak...