Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
"Tajný" rodinný recept od môjho ocka. Paradox je, že na veľkú noc plnku nikdy nepripravujeme, ale robievame ju hocikedy počas roka. Hodia sa k nej zemiaky či varená brokolica. Jej chuť je pre mňa nenahraditeľná a čo sa týka korenín a spôsobu prípravy, môj ocko tento recept rokmi dotiahol na level master. Ja som samozrejme pripravila verziu vegánsku, ale podarilo sa mi originálnu chuť napodobniť na 100%.
220 g rožkov / alebo toastového chleba ( grahamový, sójový )
300 ml rastlinného mlieka
200 g marinovaného tempehu / alebo údeného tofu
100 g cibule
70 g hladkej múky
6 g kypriaceho prášku ( ½ balenia )
1 - 2 PL petržlenovej vňate
1 ČL mletej rasce
1/2 ČL sušeného cesnaku
1/2 - 1 ČL soli
1/2 ČL čierneho mletého korenia
rastlinný olej
rastlinné maslo na vymastenie formy
strúhanka na vysypanie formy
1. Na troške oleja opražíme na drobno nasekanú cibuľu. Pred koncom pridáme na kocky nakrájaný tempeh, mletú rascu, čierne korenie, sušený cesnak a soľ. Opekáme pár minút do zlatista.
2. Rožky nakrájame na malé kocky a vložíme do väčšej misky.
3. V mlieku rozmiešame hladkú múku a kypriaci prášok. Zalejeme ním rožky.
4. K rožkom pridáme opečenú zmes a za hrsť petržlenovej vňate. Všetko poriadne premiešame.
5. Na pečenie plnky môžeme použiť formu na srnčí chrbát, alebo menší pekáčik, ktorý vymastíme rastlinný maslom / tukom a vysypeme strúhankou.
6. Plnku pečieme pri 200°C cca. 40 minút do zlastista. Či je plnka hotová skontrolujeme dreveným špáradlom.
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)
Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...