Veľkonočná plnka

24.03.2021

"Tajný" rodinný recept od môjho ocka. Paradox je, že na veľkú noc plnku nikdy nepripravujeme, ale robievame ju hocikedy počas roka. Hodia sa k nej zemiaky či varená brokolica. Jej chuť je pre mňa nenahraditeľná a čo sa týka korenín a spôsobu prípravy, môj ocko tento recept rokmi dotiahol na level master. Ja som samozrejme pripravila verziu vegánsku, ale podarilo sa mi originálnu chuť napodobniť na 100%.

Ingrediencie:

220 g  rožkov / alebo toastového chleba ( grahamový, sójový )

300 ml rastlinného mlieka

200 g marinovaného tempehu / alebo údeného tofu

100 g cibule

70 g hladkej múky

6 g kypriaceho prášku ( ½ balenia )

1 - 2 PL petržlenovej vňate

1 ČL mletej rasce

1/2 ČL sušeného cesnaku

1/2 - 1 ČL soli

1/2 ČL čierneho mletého korenia

rastlinný olej

rastlinné maslo na vymastenie formy

strúhanka na vysypanie formy

Postup:

1. Na troške oleja opražíme na drobno nasekanú cibuľu. Pred koncom pridáme na kocky nakrájaný tempeh, mletú rascu, čierne korenie, sušený cesnak a soľ. Opekáme pár minút do zlatista.

2. Rožky nakrájame na malé kocky a vložíme do väčšej misky.

3. V mlieku rozmiešame hladkú múku a kypriaci prášok. Zalejeme ním rožky.

4. K rožkom pridáme opečenú zmes a za hrsť petržlenovej vňate. Všetko poriadne premiešame.

5. Na pečenie plnky môžeme použiť formu na srnčí chrbát, alebo menší pekáčik, ktorý vymastíme rastlinný maslom / tukom a vysypeme strúhankou.

6. Plnku pečieme pri 200°C cca. 40 minút do zlastista. Či je plnka hotová skontrolujeme dreveným špáradlom.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.

Pečená hliva

05.01.2022

1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)

Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...