Veľkonočná plnka

24.03.2021

"Tajný" rodinný recept od môjho ocka. Paradox je, že na veľkú noc plnku nikdy nepripravujeme, ale robievame ju hocikedy počas roka. Hodia sa k nej zemiaky či varená brokolica. Jej chuť je pre mňa nenahraditeľná a čo sa týka korenín a spôsobu prípravy, môj ocko tento recept rokmi dotiahol na level master. Ja som samozrejme pripravila verziu vegánsku, ale podarilo sa mi originálnu chuť napodobniť na 100%.

Ingrediencie:

220 g  rožkov / alebo toastového chleba ( grahamový, sójový )

300 ml rastlinného mlieka

200 g marinovaného tempehu / alebo údeného tofu

100 g cibule

70 g hladkej múky

6 g kypriaceho prášku ( ½ balenia )

1 - 2 PL petržlenovej vňate

1 ČL mletej rasce

1/2 ČL sušeného cesnaku

1/2 - 1 ČL soli

1/2 ČL čierneho mletého korenia

rastlinný olej

rastlinné maslo na vymastenie formy

strúhanka na vysypanie formy

Postup:

1. Na troške oleja opražíme na drobno nasekanú cibuľu. Pred koncom pridáme na kocky nakrájaný tempeh, mletú rascu, čierne korenie, sušený cesnak a soľ. Opekáme pár minút do zlatista.

2. Rožky nakrájame na malé kocky a vložíme do väčšej misky.

3. V mlieku rozmiešame hladkú múku a kypriaci prášok. Zalejeme ním rožky.

4. K rožkom pridáme opečenú zmes a za hrsť petržlenovej vňate. Všetko poriadne premiešame.

5. Na pečenie plnky môžeme použiť formu na srnčí chrbát, alebo menší pekáčik, ktorý vymastíme rastlinný maslom / tukom a vysypeme strúhankou.

6. Plnku pečieme pri 200°C cca. 40 minút do zlastista. Či je plnka hotová skontrolujeme dreveným špáradlom.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.

"Tajný" rodinný recept od môjho ocka. Paradox je, že na veľkú noc plnku nikdy nepripravujeme, ale robievame ju hocikedy počas roka. Hodia sa k nej zemiaky či varená brokolica. Jej chuť je pre mňa nenahraditeľná a čo sa týka korenín a spôsobu prípravy, môj ocko tento recept rokmi dotiahol na level master. Ja som samozrejme pripravila verziu...