Vianočná kapustnica

24.12.2020

Jedno z obľúbených chodov štedro večerného menu je kapustnica. Ak je vo vašom meste dostupná vegan maďarská klobaňa, tak bude tento chod úplne autentický. V niektorých regiónoch sa do kapustnice pridávaju zemiaky, či slivky. Naša pozostáva z jušky, kapusty, húb a papsunu, ktorý robím doma. Pripravujem ju hustejšiu a poriadne kyslú. Pred servírovaním si do nej ešte krájame čerstvý cesnak. 

Ingrediencie:

400 g kapusty 

150 g cibule

2 hrste sušených húb 

0,5- 1 l jušky

0,5 l vody

3 strúčiky cesnaku

1 ČL údenej mletej papriky

1 ČL sladkej mletej papriky

1 ČL mletej rasce

1 bobkový list

majorán

čierne korenie

soľ

olej

maďarská klobaňa

smotana na varenie ( ľubovoľné)


Papcun:

100 g polohrubej múky

40 ml vody

štipka soli

Postup:

1. Cibuľu rozmixujeme na kašu a opražíme na oleji.

2. Pred koncom pridáme prelisovaný cesnak a korenia. Minútku opražíme.

3. Pridáme kapustu a zalejeme juškou a vodou. Pomer závisí od vás podľa toho akú kyslú kapustnicu preferujete.

4. Pridáme huby, bobkový list, klobaňu a varíme kým nám kapustica nezovrie.

5. Na záver ochutíme soľou, čiernym korením, majoránom. Kapustnicu môžete zjemniť smotanou na varenie.

Papcun:

Z ingrediencií vymiesime cesto do tvaru bochníka a necháme ho 10 minút odležať. Môžeme ho nastrúhať na strúhadle, alebo krájať pomocou nožíka. Varíme v jemne osolenej vode kým nevypláva na povrch (2 - 3 minúty).

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=csv

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Presne zloženie tataráku sa líši nie len podľa krajiny, ale taktiež podľa každého stravníka. Môžete ho podávať samostatne so všetkými ingredienciami alebo ho vopred zmiešať a ochutiť. Podáva sa z pravidla na cesnakových hriankach. Chutí tak naozaj najlepšie. Tento cuketový všetkým veľmi chutil a skonštatovali sme, že aj keď je hlavná ingrediencia...

Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.

Mak siaty ľudia poznajú už storočia...častokrát sa ale zabúda na to, akou je pre naše telo výživnou potravinou. Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom...