Vianočná kapustnica

24.12.2020

Jedno z obľúbených chodov štedro večerného menu je kapustnica. Ak je vo vašom meste dostupná vegan maďarská klobaňa, tak bude tento chod úplne autentický. V niektorých regiónoch sa do kapustnice pridávaju zemiaky, či slivky. Naša pozostáva z jušky, kapusty, húb a papsunu, ktorý robím doma. Pripravujem ju hustejšiu a poriadne kyslú. Pred servírovaním si do nej ešte krájame čerstvý cesnak. 

Ingrediencie:

400 g kapusty 

150 g cibule

2 hrste sušených húb 

0,5- 1 l jušky

0,5 l vody

3 strúčiky cesnaku

1 ČL údenej mletej papriky

1 ČL sladkej mletej papriky

1 ČL mletej rasce

1 bobkový list

majorán

čierne korenie

soľ

olej

maďarská klobaňa

smotana na varenie ( ľubovoľné)


Papcun:

100 g polohrubej múky

40 ml vody

štipka soli

Postup:

1. Cibuľu rozmixujeme na kašu a opražíme na oleji.

2. Pred koncom pridáme prelisovaný cesnak a korenia. Minútku opražíme.

3. Pridáme kapustu a zalejeme juškou a vodou. Pomer závisí od vás podľa toho akú kyslú kapustnicu preferujete.

4. Pridáme huby, bobkový list, klobaňu a varíme kým nám kapustica nezovrie.

5. Na záver ochutíme soľou, čiernym korením, majoránom. Kapustnicu môžete zjemniť smotanou na varenie.

Papcun:

Z ingrediencií vymiesime cesto do tvaru bochníka a necháme ho 10 minút odležať. Môžeme ho nastrúhať na strúhadle, alebo krájať pomocou nožíka. Varíme v jemne osolenej vode kým nevypláva na povrch (2 - 3 minúty).

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=csv

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Škvarkovníky, alebo inak povedané oškvarkové pagáče poznáme asi všetci. Ako dieťa som ich neznášala a chutili mi vždy skôr zemiakové. Avšak s Lunter rastlinnou škvarkovou nátierkou som im prišla na chuť. Do tých, ktoré vidíte na foto som zabudla počas prípravy primiešať mletú rascu, preto sú svetlejšie. Odporúčam ich pred pečením posypať sezamom a...

Ak si svoje pečenie nedokážete predstaviť bez použitia vajíčok, vegánske recepty vám dokážu, že sa to dá. Pri pečení má vajce samozrejme akúsi spojovaciu funkciu, ale taktiež je to malý prežitok z čias našich prababiek gazdín. Množstvo vajíčok bolo potrebné nejak spracovať, tak sa pridávali do koláčov a pečenia. Sú recepty, kde nahrádzať vajce ako...

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim...