Vianočná kapustnica

24.12.2020

Jedno z obľúbených chodov štedro večerného menu je kapustnica. Ak je vo vašom meste dostupná vegan maďarská klobaňa, tak bude tento chod úplne autentický. V niektorých regiónoch sa do kapustnice pridávaju zemiaky, či slivky. Naša pozostáva z jušky, kapusty, húb a papsunu, ktorý robím doma. Pripravujem ju hustejšiu a poriadne kyslú. Pred servírovaním si do nej ešte krájame čerstvý cesnak. 

Ingrediencie:

400 g kapusty 

150 g cibule

2 hrste sušených húb 

0,5- 1 l jušky

0,5 l vody

3 strúčiky cesnaku

1 ČL údenej mletej papriky

1 ČL sladkej mletej papriky

1 ČL mletej rasce

1 bobkový list

majorán

čierne korenie

soľ

olej

maďarská klobaňa

smotana na varenie ( ľubovoľné)


Papcun:

100 g polohrubej múky

40 ml vody

štipka soli

Postup:

1. Cibuľu rozmixujeme na kašu a opražíme na oleji.

2. Pred koncom pridáme prelisovaný cesnak a korenia. Minútku opražíme.

3. Pridáme kapustu a zalejeme juškou a vodou. Pomer závisí od vás podľa toho akú kyslú kapustnicu preferujete.

4. Pridáme huby, bobkový list, klobaňu a varíme kým nám kapustica nezovrie.

5. Na záver ochutíme soľou, čiernym korením, majoránom. Kapustnicu môžete zjemniť smotanou na varenie.

Papcun:

Z ingrediencií vymiesime cesto do tvaru bochníka a necháme ho 10 minút odležať. Môžeme ho nastrúhať na strúhadle, alebo krájať pomocou nožíka. Varíme v jemne osolenej vode kým nevypláva na povrch (2 - 3 minúty).

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=csv

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Vždy som chcela variť viac ázijských jedál a tieto cestoviny sa u nás doma veľmi osvedčili. Aaa milujem jesť paličkami. Strašná frajerina podľa mňa... :D

Tento šalát vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži ale aj zasýti. Zásluhu v recepte na tom nesie čerstvá šalátová uhorka a kyslá smotana. Kôpor je moja obľúbená letná bylina, ktorú by som najradšej pridávala do všetkých jedál. Príznačná chuť a vôňa kôpru si vás buď získa, alebo ho kvôli tomu naopak zavrhnete. Mali by ste však vedieť, že...

Horúčavy nás nemajú opustiť ani v najbližších dňoch a ako to cez také teplo býva - človeku sa veľmi jesť nechce. Tento šalátik sa na takého dni úplne hodí. Je ľahký, ale zasýti tak akurát a osviežujúcim ho robí čerstvá zelenina. Kto bulgur vo svojej kuchyni ešte nepoužil tak si ho po tomto recepte určite zamiluje. Ide vlastne o predvarenú...