Vianočná kapustnica

24.12.2020

Jedno z obľúbených chodov štedro večerného menu je kapustnica. Ak je vo vašom meste dostupná vegan maďarská klobaňa, tak bude tento chod úplne autentický. V niektorých regiónoch sa do kapustnice pridávaju zemiaky, či slivky. Naša pozostáva z jušky, kapusty, húb a papsunu, ktorý robím doma. Pripravujem ju hustejšiu a poriadne kyslú. Pred servírovaním si do nej ešte krájame čerstvý cesnak. 

Ingrediencie:

400 g kapusty 

150 g cibule

2 hrste sušených húb 

0,5- 1 l jušky

0,5 l vody

3 strúčiky cesnaku

1 ČL údenej mletej papriky

1 ČL sladkej mletej papriky

1 ČL mletej rasce

1 bobkový list

majorán

čierne korenie

soľ

olej

maďarská klobaňa

smotana na varenie ( ľubovoľné)


Papcun:

100 g polohrubej múky

40 ml vody

štipka soli

Postup:

1. Cibuľu rozmixujeme na kašu a opražíme na oleji.

2. Pred koncom pridáme prelisovaný cesnak a korenia. Minútku opražíme.

3. Pridáme kapustu a zalejeme juškou a vodou. Pomer závisí od vás podľa toho akú kyslú kapustnicu preferujete.

4. Pridáme huby, bobkový list, klobaňu a varíme kým nám kapustica nezovrie.

5. Na záver ochutíme soľou, čiernym korením, majoránom. Kapustnicu môžete zjemniť smotanou na varenie.

Papcun:

Z ingrediencií vymiesime cesto do tvaru bochníka a necháme ho 10 minút odležať. Môžeme ho nastrúhať na strúhadle, alebo krájať pomocou nožíka. Varíme v jemne osolenej vode kým nevypláva na povrch (2 - 3 minúty).

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=csv

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Vegan makovky

28.09.2021

Tento víkend sme s priateľmi strávili na chate v Slovenskom raji. Pred odchodom na turistiku sme si sadli k spoločným raňajkám a každý si servíroval to svoje. Keďže ja som tím slané raňajky, vytiahla som klasicky pečivo a párky od Lunter. Zbadala som však raňajky kamošov, ktorí vytiahli vianočku, maslo, džem, mlieko. Úplne mi to pripomenulo detstvo...

Segedínsky guľáš- jedlo pôvodom z Maďarska. Jeho základ tvorí kyslá kapusta a v tejto vegánskej verzii to sú sójové kocky. Myslím, že toto je jeden z receptov, kde sa dá mäso nahradiť úplne jednoducho. K segedínu sa ako príloha najlepšie hodí parená knedľa. Ak sa vám ju nechce za každým pripravovať doma (ako mne) v Kauflande nájdete kváskovú...