Vianočné sézamové sušienky

15.12.2020

Tieto sezamové sušienky som mala česť piecť na tohtoročných vianočných vegánskych hodoch. Musím sa priznať, že vianočné pečivo rada nemám a nikdy som ho nejedla. Maximálne som vždy ochutnala po jednom kúsku z lineckých, perníkov a týchto sušienok. Nepatria síce k tradičným vianočným sladkostiam, ale u nás doma majú svoje stále miesto. Aj keď sladké veľmi nemusím a radšej varím, ako pečiem, tieto som sa odhodlala povegánštiť. Bolo to veľmi jednoduché. Namiesto smotany z pôvodného receptu od mojej mamky som použila kokosové mlieko, ktoré sušienky posunulo na ešte vyšší level mňamóznosti. Sú naozaj závislácke aj keď zdravé už pomenej. Ale veď je to len raz do roka. :)

Ingrediencie:

200 ml kokosového mlieka v konzerve

300 g kryštálového cukru

100- 150 g brusníc/ hrozienok

100 g hladkej múky

75 g rastlinného tuku

50 g sezamu

40 g mandlí

30 g slnečnicových semienok

Postup:

1. Na miernom ohni roztopíme kokosové mlieko spolu s cukrom a rastlinným tukom,

2. Do vychladenej zmesi pridáme múku a všetky ostatné ingrediencie.

3. Necháme cez noc ( min. 12 hodín) odstáť v chladničke.

4. Pred pečením zmes poriadne premiešame.

5. Plech potrieme olejom a prilepíme na neho pečiaci papier. Na pečiaci papier ukladáme hmotu o veľkosti malej čajovej lyžičky. Snažíme sa aby sa v každej kôpke nachádzala jedna mandľa a zopár brusníc. Kôpky od seba ukladáme v dostatočne veľkých rozostupoch cca. 5 cm.

6. Pečieme v rúre predhriatej na 170 °C cca. 10 minút. Sušienky priebežne sledujme. Akonáhle nám začnú hnednúť okraje je pomaly čas ich vyberať.

7. Po vybratí z rúry necháme pár minút vychladnúť, až tak ich odoberáme z pečiaceho papiera.

Tip: Ak chcete aby vám sušienky ostali jemne chrumkavé počas celých sviatkov, skladujte ich v osobitnej dóze oddelené od ostatného vianočného pečiva. Vydržia naozaj veľmi dlho. :)

V chladničke vám zmes vydrží aj týždeň, takže si môžete pečenie rozkúskovať a stále dopiecť čerstvý pekáčik sušienok.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Postačia vám len 3 ingrediencie ktoré doma určite nájdete. Šľahačka má viac využití. Môžete ju použiť ako ozdobu koláčov, čo určite odporúčam pretože po stuhnutí v chladničke drží tvar. Tento kávovo - cukrový doping si môžete dopriať aj v horúcich teplých dňoch. Po vymixovaní nadávkujte šľahačku do pohárov, prihoďte pár kociek ľadu a máte skvelé...

Biele tofu je skvelá univerzálna potravina, ktorá sa dá pripraviť na slano aj na sladko. V tomto koláči som ho použila ako tvaroh. Stačí ho správne dochutiť a rozdiel skoro nespoznáte. Vedeli ste, že kvety orgovánu sa dajú jesť? Je to taktiež krásna ozdoba koláčov a sladkých dezertov. :)

Na tento recept vám postačia 3 jednoduché a lacné ingrediencie a nie je to žiadna aquafaba, agar agar ani iné podivné slovíčko začínajúce na písmeno "a". Recept je rýchly a výsledkom je poriadne sýta dobrota. ktorá obsahuje len čistú čokoládu.