Vianočné sézamové sušienky

15.12.2020

Tieto sezamové sušienky som mala česť piecť na tohtoročných vianočných vegánskych hodoch. Musím sa priznať, že vianočné pečivo rada nemám a nikdy som ho nejedla. Maximálne som vždy ochutnala po jednom kúsku z lineckých, perníkov a týchto sušienok. Nepatria síce k tradičným vianočným sladkostiam, ale u nás doma majú svoje stále miesto. Aj keď sladké veľmi nemusím a radšej varím, ako pečiem, tieto som sa odhodlala povegánštiť. Bolo to veľmi jednoduché. Namiesto smotany z pôvodného receptu od mojej mamky som použila kokosové mlieko, ktoré sušienky posunulo na ešte vyšší level mňamóznosti. Sú naozaj závislácke aj keď zdravé už pomenej. Ale veď je to len raz do roka. :)

Ingrediencie:

200 ml kokosového mlieka v konzerve

300 g kryštálového cukru

100- 150 g brusníc/ hrozienok

100 g hladkej múky

75 g rastlinného tuku

50 g sezamu

40 g mandlí

30 g slnečnicových semienok

Postup:

1. Na miernom ohni roztopíme kokosové mlieko spolu s cukrom a rastlinným tukom,

2. Do vychladenej zmesi pridáme múku a všetky ostatné ingrediencie.

3. Necháme cez noc ( min. 12 hodín) odstáť v chladničke.

4. Pred pečením zmes poriadne premiešame.

5. Plech potrieme olejom a prilepíme na neho pečiaci papier. Na pečiaci papier ukladáme hmotu o veľkosti malej čajovej lyžičky. Snažíme sa aby sa v každej kôpke nachádzala jedna mandľa a zopár brusníc. Kôpky od seba ukladáme v dostatočne veľkých rozostupoch cca. 5 cm.

6. Pečieme v rúre predhriatej na 170 °C cca. 10 minút. Sušienky priebežne sledujme. Akonáhle nám začnú hnednúť okraje je pomaly čas ich vyberať.

7. Po vybratí z rúry necháme pár minút vychladnúť, až tak ich odoberáme z pečiaceho papiera.

Tip: Ak chcete aby vám sušienky ostali jemne chrumkavé počas celých sviatkov, skladujte ich v osobitnej dóze oddelené od ostatného vianočného pečiva. Vydržia naozaj veľmi dlho. :)

V chladničke vám zmes vydrží aj týždeň, takže si môžete pečenie rozkúskovať a stále dopiecť čerstvý pekáčik sušienok.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Tento recept som pripravovala vyslovene pre Vás a "čoko-milovíkov" v mojom okolí, keďže ja osobne nie som veľký fanúšik čokoládových dezertov. Nesmrteľná kombinácia čokolády a banánov si ale získala aj moje chuťové poháriky. Korpus je pripravený na štýl brownies. Čokoládová pena neobsahuje žiadne špeciálne ingrediencie ani zbytočne pridaný cukor,...

V poslednej dobe ma posadlo do každého cesta na koláč pridávať mak. Okrem toho, že ho milujem je mak aj výborným zdrojom vápnika. Živočíšne mlieko predbieha 12- násobne a o jeho vstrebateľnosť do tela sa báť taktiež nemusíte. K tomuto cestu sa namiesto marhúľ skvelo hodia aj čerešne alebo višne.

Sirup mám rada tak akurát kyslý, akurát sladký. Všetko samozrejme závisí od ríbezlí, preto treba vždy všetko ochutnávať. :) Sirup skladujem v chladničke a je určený na rýchlu konzumáciu. V chladničke vydrží tak 1 - 2 týždne. Z 2 kg ríbezlí sa mi podarilo navariť 3 litre sirupu.