Vianočný zemiakový šalát

17.12.2020

Ja sa na Vianoce teším snáď iba kvôli šalátu a kapustnici. Celý rok ich poctivo nejem, aby som si ich mohla cez sviatky naplno vychutnať. Tieto Vianoce budú moje prvé vegánske a tak som sa tešila obzvlášť. Stihla som už ochutnať šalát do ktorého šla bezvaječná majonéza a vymyslela som teda lepšiu verziu. Namiesto majonézy použite bezvaječnú tatársku omáčku. Je to "tajná prísada" môjho ocka, ktorý ju do šalátu vždy pridával spolu s majonézou. Preto mi vždy náš chutil úplne najviac. Tento šalát je naozaj totálne na nerozoznanie od "klasického". Mám to potvrdené aj od nevegánov, takže môžete si byť 100 % istý. :)

Ingrediencie:

1 - 1, 2 kg zemiakov

450 g bezvaječnej tatárskej omáčky (Doma)

400 g zaváraného hrášku v konzerve

2 stredné zavárané kyslé uhorky

1 cibuľa

1 väčšia mrkva

1- 2 PL uhorkovej šťavy

1-2 PL vody z varenia mrkvy

kala namak soľ

čierne korenie

Postup:

1. Umyté zemiaky varíme so šupkou v mierne osolenej vode do zmäknutia. Pozor aby sa nerozvarili.

2. Mrkvu nakrájame na malé kocky (také rozmery, aké chcete mať v šaláte) a varíme v jemne osolenej vode do zmäknutia. Po uvarení si necháme trošku vody z varenia bokom.

3. Cibuľu pokrájame na drobno. Ak vám v šaláte vadí čerstvá cibuľa, po nakrájaní ju zalejte vriacou vodou a po pár minútach sceďte.

4. Uhorky si nakrájame na drobné kocky ( ja osobne krájam na úplne miniatúrne :))

5. Uvarené zemiaky, necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme pomocou príborového nožíka a buď pretlačíme cez kovové koliesko na šalát, alebo nakrájame na na malé obdlžníčky.

6. Pridáme tatársku omáčku. Do skiel od tatárskej nalejeme šťavu z kyslých uhoriek, vodu z varenia mrky. Sklíčka poriadne pretrepeme a prilejeme k šalátu.

7. Osolíme, dochutíme čiernym korením a poriadne premiešame.

8. Šalát necháme do druhého dňa postáť v chladničke, pretože na druhý deň je samozrejme najlepší.

Na druhý deň ho môžete ešte dosoliť, pretože zemiaky stiahnu soľ trošku do seba.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Škvarkovníky, alebo inak povedané oškvarkové pagáče poznáme asi všetci. Ako dieťa som ich neznášala a chutili mi vždy skôr zemiakové. Avšak s Lunter rastlinnou škvarkovou nátierkou som im prišla na chuť. Do tých, ktoré vidíte na foto som zabudla počas prípravy primiešať mletú rascu, preto sú svetlejšie. Odporúčam ich pred pečením posypať sezamom a...

Ak si svoje pečenie nedokážete predstaviť bez použitia vajíčok, vegánske recepty vám dokážu, že sa to dá. Pri pečení má vajce samozrejme akúsi spojovaciu funkciu, ale taktiež je to malý prežitok z čias našich prababiek gazdín. Množstvo vajíčok bolo potrebné nejak spracovať, tak sa pridávali do koláčov a pečenia. Sú recepty, kde nahrádzať vajce ako...

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim...