Vianočný zemiakový šalát

17.12.2020

Ja sa na Vianoce teším snáď iba kvôli šalátu a kapustnici. Celý rok ich poctivo nejem, aby som si ich mohla cez sviatky naplno vychutnať. Tieto Vianoce budú moje prvé vegánske a tak som sa tešila obzvlášť. Stihla som už ochutnať šalát do ktorého šla bezvaječná majonéza a vymyslela som teda lepšiu verziu. Namiesto majonézy použite bezvaječnú tatársku omáčku. Je to "tajná prísada" môjho ocka, ktorý ju do šalátu vždy pridával spolu s majonézou. Preto mi vždy náš chutil úplne najviac. Tento šalát je naozaj totálne na nerozoznanie od "klasického". Mám to potvrdené aj od nevegánov, takže môžete si byť 100 % istý. :)

Ingrediencie:

1 - 1, 2 kg zemiakov

450 g bezvaječnej tatárskej omáčky (Doma)

400 g zaváraného hrášku v konzerve

2 stredné zavárané kyslé uhorky

1 cibuľa

1 väčšia mrkva

1- 2 PL uhorkovej šťavy

1-2 PL vody z varenia mrkvy

kala namak soľ

čierne korenie

Postup:

1. Umyté zemiaky varíme so šupkou v mierne osolenej vode do zmäknutia. Pozor aby sa nerozvarili.

2. Mrkvu nakrájame na malé kocky (také rozmery, aké chcete mať v šaláte) a varíme v jemne osolenej vode do zmäknutia. Po uvarení si necháme trošku vody z varenia bokom.

3. Cibuľu pokrájame na drobno. Ak vám v šaláte vadí čerstvá cibuľa, po nakrájaní ju zalejte vriacou vodou a po pár minútach sceďte.

4. Uhorky si nakrájame na drobné kocky ( ja osobne krájam na úplne miniatúrne :))

5. Uvarené zemiaky, necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme pomocou príborového nožíka a buď pretlačíme cez kovové koliesko na šalát, alebo nakrájame na na malé obdlžníčky.

6. Pridáme tatársku omáčku. Do skiel od tatárskej nalejeme šťavu z kyslých uhoriek, vodu z varenia mrky. Sklíčka poriadne pretrepeme a prilejeme k šalátu.

7. Osolíme, dochutíme čiernym korením a poriadne premiešame.

8. Šalát necháme do druhého dňa postáť v chladničke, pretože na druhý deň je samozrejme najlepší.

Na druhý deň ho môžete ešte dosoliť, pretože zemiaky stiahnu soľ trošku do seba.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Vegan makovky

28.09.2021

Tento víkend sme s priateľmi strávili na chate v Slovenskom raji. Pred odchodom na turistiku sme si sadli k spoločným raňajkám a každý si servíroval to svoje. Keďže ja som tím slané raňajky, vytiahla som klasicky pečivo a párky od Lunter. Zbadala som však raňajky kamošov, ktorí vytiahli vianočku, maslo, džem, mlieko. Úplne mi to pripomenulo detstvo...

Segedínsky guľáš- jedlo pôvodom z Maďarska. Jeho základ tvorí kyslá kapusta a v tejto vegánskej verzii to sú sójové kocky. Myslím, že toto je jeden z receptov, kde sa dá mäso nahradiť úplne jednoducho. K segedínu sa ako príloha najlepšie hodí parená knedľa. Ak sa vám ju nechce za každým pripravovať doma (ako mne) v Kauflande nájdete kváskovú...