Vianočný zemiakový šalát

17.12.2020

Ja sa na Vianoce teším snáď iba kvôli šalátu a kapustnici. Celý rok ich poctivo nejem, aby som si ich mohla cez sviatky naplno vychutnať. Tieto Vianoce budú moje prvé vegánske a tak som sa tešila obzvlášť. Stihla som už ochutnať šalát do ktorého šla bezvaječná majonéza a vymyslela som teda lepšiu verziu. Namiesto majonézy použite bezvaječnú tatársku omáčku. Je to "tajná prísada" môjho ocka, ktorý ju do šalátu vždy pridával spolu s majonézou. Preto mi vždy náš chutil úplne najviac. Tento šalát je naozaj totálne na nerozoznanie od "klasického". Mám to potvrdené aj od nevegánov, takže môžete si byť 100 % istý. :)

Ingrediencie:

1 - 1, 2 kg zemiakov

450 g bezvaječnej tatárskej omáčky (Doma)

400 g zaváraného hrášku v konzerve

2 stredné zavárané kyslé uhorky

1 cibuľa

1 väčšia mrkva

1- 2 PL uhorkovej šťavy

1-2 PL vody z varenia mrkvy

kala namak soľ

čierne korenie

Postup:

1. Umyté zemiaky varíme so šupkou v mierne osolenej vode do zmäknutia. Pozor aby sa nerozvarili.

2. Mrkvu nakrájame na malé kocky (také rozmery, aké chcete mať v šaláte) a varíme v jemne osolenej vode do zmäknutia. Po uvarení si necháme trošku vody z varenia bokom.

3. Cibuľu pokrájame na drobno. Ak vám v šaláte vadí čerstvá cibuľa, po nakrájaní ju zalejte vriacou vodou a po pár minútach sceďte.

4. Uhorky si nakrájame na drobné kocky ( ja osobne krájam na úplne miniatúrne :))

5. Uvarené zemiaky, necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme pomocou príborového nožíka a buď pretlačíme cez kovové koliesko na šalát, alebo nakrájame na na malé obdlžníčky.

6. Pridáme tatársku omáčku. Do skiel od tatárskej nalejeme šťavu z kyslých uhoriek, vodu z varenia mrky. Sklíčka poriadne pretrepeme a prilejeme k šalátu.

7. Osolíme, dochutíme čiernym korením a poriadne premiešame.

8. Šalát necháme do druhého dňa postáť v chladničke, pretože na druhý deň je samozrejme najlepší.

Na druhý deň ho môžete ešte dosoliť, pretože zemiaky stiahnu soľ trošku do seba.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Presne zloženie tataráku sa líši nie len podľa krajiny, ale taktiež podľa každého stravníka. Môžete ho podávať samostatne so všetkými ingredienciami alebo ho vopred zmiešať a ochutiť. Podáva sa z pravidla na cesnakových hriankach. Chutí tak naozaj najlepšie. Tento cuketový všetkým veľmi chutil a skonštatovali sme, že aj keď je hlavná ingrediencia...

Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.

Mak siaty ľudia poznajú už storočia...častokrát sa ale zabúda na to, akou je pre naše telo výživnou potravinou. Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom...