Zeleninové karbonátky so zemiakovou kašou

17.07.2020

Zdravý, ľahký pokrm, ktorý sa v týchto letných mesiacoch ideálne hodí na obed. Na záhradách a v obchodoch môžeme nájsť čerstvú sezónnu zeleninu z ktorej si jednoducho pripravíme takýto zeleninový tanier.

Ingrediencie:


Karbonátky:

250 g brokolice

1 stredne veľká mrkva

5-7 PL ovsených vločiek

1 červená/ biela cibuľa

3-4 strúčiky cesnaku

1 ČL majoránu

1 ČL soli

štipka pipru

nasekaná čerstvá petržlenová vňať


Zemiaková kaša:

zemiaky

sójové mlieko

rastlinné maslo

cibuľa

čerstvá petržlenová vňať

soľ

čierne korenie

Postup:


Karbonátky:

1. Brokolicu nakrájame na menšie ružičky a varíme kým nebude "al dente".

2. Uvarenú brokolicu spolu s ovsenými vločkami a nastúhanou mrkvou rozmixujeme ponorným mixérom. 

3. Na drobno nakrájanú cibuľu môžete pred pridaním do cesta spražiť na panvici, alebo ju primiešať surovú.

4. Primiešame prelisovaný cesnak, majorán, soľ a čierne korenie. 

5. Mala by nám vzniknúť kompaktná hmota, ktorú si pomocou dlaní vytvarujeme do tvaru karbonátku. Ak sa vám zdá cesto príliš riedke, primixujte viac ovsených vločiek.

6. Karbonátky poukladáme na pečiaci papier a pečieme v predhriatej rúre na 190 ° C cca. hodinu. Dĺžka pečenia závisí od konkrétnej rúry. Približne v polovici dobe pečenia, fašírky obrátime na opačnú stranu. 

Je tu ešte varianta, že karbonátky pečieme dovtedy, kým sme si istý, že sú v takom štádiu upečenia, kedy sa nám na panvicu nebudú lepiť. V tom prípade ich môžete dopiecť na panvici, ja ale preferujem zdravšiu variantu pečenia v rúre. 


Zemiaková kaša:

Uvarené zemiaky vymixujeme spolu so sójovým mliekom, maslom a soľou podľa chuti. Do kaše pridáme spraženú cibuľku a dochutíme na drobno nakrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou a čiernym korením.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Kôprovka. Niekto ju miluje, iní nenávidí. Jedná sa o rýdze české jedlo. Niekto ju má rád na sladkokyslo, iný iba na kyslo. Verzii je mnoho a každá má určite niečo do seba. Ako príloha sa podľa mňa najlepšie hodí knedľa. Ak by ste sa rozhodli pre domácu, postup prípravy nájdete pri recepte na segedín. Namiesto klasickej verzie s mäsom...

Vegan lasagne

19.09.2020

Och ako ja ich milujem... talianská kuchyňa je pre mňa vždy hrot! Pri týchto som použila "mäso" značky Next level meat, ale bežne zvyknem robievať čisto zeleninovú variantu bez mäsových náhrad. Namiesto "mäsa" teda môžete použiť na malé kúsky uvarenú mrkvu spolu s brokolicou a šošovicou. Postup je taký istý- uvaríme v paradajkovej omáčke. Obe...