Zeleninové karbonátky so zemiakovou kašou

17.07.2020

Zdravý, ľahký pokrm, ktorý sa v týchto letných mesiacoch ideálne hodí na obed. Na záhradách a v obchodoch môžeme nájsť čerstvú sezónnu zeleninu z ktorej si jednoducho pripravíme takýto zeleninový tanier.

Ingrediencie:


Karbonátky:

250 g brokolice

1 stredne veľká mrkva

5-7 PL ovsených vločiek

1 červená/ biela cibuľa

3-4 strúčiky cesnaku

1 ČL majoránu

1 ČL soli

štipka pipru

nasekaná čerstvá petržlenová vňať


Zemiaková kaša:

zemiaky

sójové mlieko

rastlinné maslo

cibuľa

čerstvá petržlenová vňať

soľ

čierne korenie

Postup:


Karbonátky:

1. Brokolicu nakrájame na menšie ružičky a varíme kým nebude "al dente".

2. Uvarenú brokolicu spolu s ovsenými vločkami a nastúhanou mrkvou rozmixujeme ponorným mixérom. 

3. Na drobno nakrájanú cibuľu môžete pred pridaním do cesta spražiť na panvici, alebo ju primiešať surovú.

4. Primiešame prelisovaný cesnak, majorán, soľ a čierne korenie. 

5. Mala by nám vzniknúť kompaktná hmota, ktorú si pomocou dlaní vytvarujeme do tvaru karbonátku. Ak sa vám zdá cesto príliš riedke, primixujte viac ovsených vločiek.

6. Karbonátky poukladáme na pečiaci papier a pečieme v predhriatej rúre na 190 ° C cca. hodinu. Dĺžka pečenia závisí od konkrétnej rúry. Približne v polovici dobe pečenia, fašírky obrátime na opačnú stranu. 

Je tu ešte varianta, že karbonátky pečieme dovtedy, kým sme si istý, že sú v takom štádiu upečenia, kedy sa nám na panvicu nebudú lepiť. V tom prípade ich môžete dopiecť na panvici, ja ale preferujem zdravšiu variantu pečenia v rúre. 


Zemiaková kaša:

Uvarené zemiaky vymixujeme spolu so sójovým mliekom, maslom a soľou podľa chuti. Do kaše pridáme spraženú cibuľku a dochutíme na drobno nakrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou a čiernym korením.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.

"Tajný" rodinný recept od môjho ocka. Paradox je, že na veľkú noc plnku nikdy nepripravujeme, ale robievame ju hocikedy počas roka. Hodia sa k nej zemiaky či varená brokolica. Jej chuť je pre mňa nenahraditeľná a čo sa týka korenín a spôsobu prípravy, môj ocko tento recept rokmi dotiahol na level master. Ja som samozrejme pripravila verziu...